Caltabosi / Caltabos / Cartabos – de Craciun, la taierea porcului, romanii fac acest preparat din carne de porc si maruntaie.
Ingrediente Caltabosi / Caltabos / Cartabos
- 2,5 kilograme maruntaie de porc (ficat, rinichi, splina, inima)
- 250 grame carne grasa de porc
- 4 cepe albe
- 1 cana mare de orez
- 4 foi de dafin
- 1 capatana de usturoi curatata
- 1 lingura rasa nucsoara macinata
- 1 lingura rasa boabe de ienibahar macinat
- 100 grame untura de porc
- mate de porc bine spalate
- sare
- piper negru macinat
- 1 lingura piper boabe
Preparare Caltabosi / Caltabos / Cartabos
- Spalati foarte bine toate maruntaiele, cu multa apa rece.
- Se pune la fiert o oala mare in care se adauga foile de dafin, 2-3 linguri de sare, cateii de usturoi si o lingura de boabe de piper.
- Apoi se pun la fiert organele de porc si carnea, taiate toate in bucati mari.
- Trebuie fierte la foc mic.
- Dupa ce au fiert pana cand s-au patruns bine, organele trebuie scoase din oala si lasate la racit.
- Zeama se pastreaza insa la cald.
- Orezul trebuie spalat in apa rece si rumenit in doua linguri de untura, pana devine sticlos.
- Apoi se stinge cu doua cani si jumatate din zeama in care a fiert carnea.
- Se da in clocot orezul, apoi se face focul mic si se mai lasa sa fiarba 10 minute, acoperit cu un capac.
- La final se lasa sa se raceasca complet.
- Ceapa se toaca marunt si se rumeneste in restul de untura.
- Carnea si maruntaiele de porc fierte se dau prin masina de tocat.
- Carnea astfel tocata se pune intr-un castron foarte adanc si se amesteca bine cu ceapa. Se adauga piperul macinat, ienibaharul si nucsoara.
- Se amesteca bine cu mana si se adauga orezul fiert, apoi se condimenteaza cu sare dupa gust.
- Se umplu matele cu aceasta compozitie, se leaga la capat si se pun la fiert in apa in care au fiert organele, la foc foarte mic, timp de 10 minute.
- Dupa ce au fiert, caltabosii se scot din apa si se lasa la scurs, apoi se pun la rece sau se afuma pentru a se pastra bine.
retete delicioase cu porc
Sarmale in foi de vita
Sarmale in foi de vita – se prepara o umplutura de carne tocata cu orez care se ruleaza in foi de vita.
Carne si carnati la garnita
Reteta de carne si carnati la garnita este o reteta traditionala romaneasca.
Aceasta reteta veche este de pe timpul cand taranul roman nu avea congelator pentru a pastra carnea.
Garnita se tine afara, la rece iar carnea se poate pastra si cateva luni in acest mod.
Lebar
Lebarul este un produs traditional preparat, in principal, din ficat de porc.
Ciolan cu fasole la vas roman
Ciolan cu fasole gatit incet in vas roman – o reteta traditionala romaneasca
Article Tags:
alimentatie sanatoasa · alimente · Călbaşi · Caltaboş · carne de porc · Cartaboş · deliciu de weekend · diete · Gălbaji · mancare · mancare sanatoasa · nutritie · porc · preparate de porc · recenzii alimente · recipes · Reteta Caltabosi · retete · retete bunica · retete casa · retete culinare · retete de Craciun · retete de porc · retete delicioase · retete mancare · retete porc · retete rapide · retete romanesti · sanatate · tasty recipes · weekend delight