Sarmale cu mamaliga – Reteta de sarmale este cea in foi de varza acra. Mamaliga pufoasa si cremoasa. O reteta traditionala romaneasca pentru masa de Craciun sau de Paste.
Ingrediente Sarmale | Ingrediente Mamaliga |
800 g carne tocata de porc 100 grame orez bob rotund 3 frunze de dafin 2 cepe 1 lingurita de boia 2 linguri de ulei 100 g bulion/pasta de tomate 1 varza mare murata piper 1 lingura sare marar cimbru 150 ml apa cateva bucati de carne afumata (de pus printre sarmale) | 3 cani de apa 1 cana malai grisat praf sare putin unt |
Preparare Sarmale
- Varza se spala, se desface foaie cu foaie si se inlatura partile tari cu ajutorul cutitului. Este nevoie sa obtineti foi de varza in asa fel incat sa impaturiti carnea in aceste foi.
- Partile tari se toaca marunt pentru a le pune printre sarmale. Deasemenea foile mici se toaca si ele.
- Incingeti o tigaie cu putin ulei
- Se toaca marunt mararul si se caleste impreuna cu ceapa tocata foarte marunt si cu o lingurita de boia. Se pastreaza cateva codite de marar.
- Se adauga orezul si se caleste aproximativ 5 minute amestecand continuu. Se lasa apoi sa se raceasca.
- Se amesteca carnea tocata cu amestecul de ceapa si orez. Se adauga piperul, sarea si 100 ml de apa.
- E foarte important adaosul de apa in umplutura pentru ca sarmalele sa iasa moi
- Pe fundul oalei (de lut) in care vom face sarmalele se aseaza varza tocata, mararul si cateva boabe de piper
- Se formeaza sarmalele punand jumatate de lingura de carne in foile de varza.
- Se ruleaza dar nu prea strans. Capetele se imping in interior.
- Se aseaza sarmalele in oala (de lut), in straturi succesive.
- Afumatura, foile de dafin si cimbrul se aseaza printre sarmale.
- Peste sarmale se pune: apa (in asa fel incat sa acopere sarmalele), pasta de tomate si cele doua linguri ulei.
- Dupa ce au dat in primul clocot, sarmalele sunt lasate sa fiarba la foc mic timp de 3 ore.
Preparare Mamaliga
- Se pune apa in tuci si tuciul pe foc
- Cand apa incepe sa fiarba se adauga malaiul in ploaie si se mesteca in continuu
- Se adauga sare
- Se mesteca aproximativ 10 minute
- Se da focul mic si se acopera tuciul cu un capac
- Se lasa la fiert aproximativ 15 minute, amestecand din 2 in 2 minute
- Mamaliga se ingroasa pe masura ce amestecati in ea. Daca o vreti mai moale nu mestecati foarte mult. Se mai intareste si prin racire.
- Se adauga untul si se mai amesteca putin
- Se toarna intr-un castron
Sarmale cu mamaliga – o reteta traditionala romaneasca, se mananca cu ardei iute crud sau ardei iute in otet si este nelipsita de pe masa de Crasiun sau de Paste.
retete de craciun
Article Tags:
alimentatie sanatoasa · alimente · blog culinar · blog retete · bucatarie · cele mai bune retete · delicios · deliciu · deliciu de weekend · deliciu in bucatarie · diete · featured · gateste · idei in bucatarie · manacare · mancare sanatoasa · meniu zilnic · nutritie · preparate gustoase · recenzii alimente · recipes · reteta de sarmale · reteta romaneasca · reteta sarmale · reteta traditionala · reteta traditionala de craciun · reteta traditionala de paste · retete · retete bunica · retete casa · retete culinare · retete de Craciun · retete delicioase · retete gustoase · retete mancare · retete rapide · retete romanesti · retete traditionale · retete usoare · sanatate · sarmale · sarmale cu mamaliga · sarmale delicioase · sarmale gustoase · sarmale in foi de varza · sarmale romanesti · sarmalute · tasty recipes · weekend delight