Caltabosi / Caltabos / Cartabos – de Craciun, la taierea porcului, romanii fac acest preparat din carne de porc si maruntaie.
Ingrediente Caltabosi / Caltabos / Cartabos
- 2,5 kilograme maruntaie de porc (ficat, rinichi, splina, inima)
- 250 grame carne grasa de porc
- 4 cepe albe
- 1 cana mare de orez
- 4 foi de dafin
- 1 capatana de usturoi curatata
- 1 lingura rasa nucsoara macinata
- 1 lingura rasa boabe de ienibahar macinat
- 100 grame untura de porc
- mate de porc bine spalate
- sare
- piper negru macinat
- 1 lingura piper boabe
Preparare Caltabosi / Caltabos / Cartabos
- Spalati foarte bine toate maruntaiele, cu multa apa rece.
- Se pune la fiert o oala mare in care se adauga foile de dafin, 2-3 linguri de sare, cateii de usturoi si o lingura de boabe de piper.
- Apoi se pun la fiert organele de porc si carnea, taiate toate in bucati mari.
- Trebuie fierte la foc mic.
- Dupa ce au fiert pana cand s-au patruns bine, organele trebuie scoase din oala si lasate la racit.
- Zeama se pastreaza insa la cald.
- Orezul trebuie spalat in apa rece si rumenit in doua linguri de untura, pana devine sticlos.
- Apoi se stinge cu doua cani si jumatate din zeama in care a fiert carnea.
- Se da in clocot orezul, apoi se face focul mic si se mai lasa sa fiarba 10 minute, acoperit cu un capac.
- La final se lasa sa se raceasca complet.
- Ceapa se toaca marunt si se rumeneste in restul de untura.
- Carnea si maruntaiele de porc fierte se dau prin masina de tocat.
- Carnea astfel tocata se pune intr-un castron foarte adanc si se amesteca bine cu ceapa. Se adauga piperul macinat, ienibaharul si nucsoara.
- Se amesteca bine cu mana si se adauga orezul fiert, apoi se condimenteaza cu sare dupa gust.
- Se umplu matele cu aceasta compozitie, se leaga la capat si se pun la fiert in apa in care au fiert organele, la foc foarte mic, timp de 10 minute.
- Dupa ce au fiert, caltabosii se scot din apa si se lasa la scurs, apoi se pun la rece sau se afuma pentru a se pastra bine.
retete delicioase cu porc
Sarmale cu mamaliga si ardei iute
Sarmale cu mamaliga – Reteta de sarmale este cea in foi de varza acra. Mamaliga pufoasa si cremoasa. O reteta traditionala romaneasca pentru masa de Craciun sau de Paste.
Sarmale
Reteta de sarmale in foi de varza acra. O reteta traditionala romaneasca pentru mesele de Craciun si de Paste.
Friptura frageda de porc afumat la cuptor (reteta lui Gordon Ramsay)
O friptura frageda de porc pregatita la cuptor, in oala de lut, dupa reteta lui Gordon Ramsay.
Varza calita cu carnati si carne de porc
O reteta traditionala de varza calita cu carnati si carne porc preparata in tuci.
Article Tags:
alimentatie sanatoasa · alimente · Călbaşi · Caltaboş · carne de porc · Cartaboş · deliciu de weekend · diete · Gălbaji · mancare · mancare sanatoasa · nutritie · porc · preparate de porc · recenzii alimente · recipes · Reteta Caltabosi · retete · retete bunica · retete casa · retete culinare · retete de Craciun · retete de porc · retete delicioase · retete mancare · retete porc · retete rapide · retete romanesti · sanatate · tasty recipes · weekend delight