nov. 27, 2016
3111 Views
Comentariile sunt închise pentru Reteta Caltabosi / Caltabos / Cartabos

Reteta Caltabosi / Caltabos / Cartabos

Written by

Caltabosi / Caltabos / Cartabos – de Craciun, la taierea porcului, romanii fac acest preparat din carne de porc si maruntaie.

Ingrediente Caltabosi / Caltabos / Cartabos

  • 2,5 kilograme maruntaie de porc (ficat, rinichi, splina, inima)
  • 250 grame carne grasa de porc
  • 4 cepe albe
  • 1 cana mare de orez
  • 4 foi de dafin
  • 1 capatana de usturoi curatata
  • 1 lingura rasa nucsoara macinata
  • 1 lingura rasa boabe de ienibahar macinat
  • 100 grame untura de porc
  • mate de porc bine spalate
  • sare
  • piper negru macinat
  • 1 lingura piper boabe

Preparare Caltabosi / Caltabos / Cartabos

  1. Spalati foarte bine toate maruntaiele, cu multa apa rece.
  2. Se pune la fiert o oala mare in care se adauga foile de dafin, 2-3 linguri de sare, cateii de usturoi si o lingura de boabe de piper.
  3. Apoi se pun la fiert organele de porc si carnea, taiate toate in bucati mari.
  4. Trebuie fierte la foc mic.
  5. Dupa ce au fiert pana cand s-au patruns bine, organele trebuie scoase din oala si lasate la racit.
  6. Zeama se pastreaza insa la cald.
  7. Orezul trebuie spalat in apa rece si rumenit in doua linguri de untura, pana devine sticlos.
  8. Apoi se stinge cu doua cani si jumatate din zeama in care a fiert carnea.
  9. Se da in clocot orezul, apoi se face focul mic si se mai lasa sa fiarba 10 minute, acoperit cu un capac.
  10. La final se lasa sa se raceasca complet.
  11. Ceapa se toaca marunt si se rumeneste in restul de untura.
  12. Carnea si maruntaiele de porc fierte se dau prin masina de tocat.
  13. Carnea astfel tocata se pune intr-un castron foarte adanc si se amesteca bine cu ceapa. Se adauga piperul macinat, ienibaharul si nucsoara.
  14. Se amesteca bine cu mana si se adauga orezul fiert, apoi se condimenteaza cu sare dupa gust.
  15. Se umplu matele cu aceasta compozitie, se leaga la capat si se pun la fiert in apa in care au fiert organele, la foc foarte mic, timp de 10 minute.
  16. Dupa ce au fiert, caltabosii se scot din apa si se lasa la scurs, apoi se pun la rece sau se afuma pentru a se pastra bine.

retete delicioase cu porc

Sarmale cu mamaliga si ardei iute

Sarmale cu mamaliga si ardei iute

Catalinamart. 6, 20212 min read
Sarmale cu mamaliga – Reteta de sarmale este cea in foi de varza acra. Mamaliga pufoasa si cremoasa. O reteta traditionala romaneasca pentru masa de Craciun sau de Paste.
Sarmale

Sarmale

Catalinaapr. 9, 20202 min read
Reteta de sarmale in foi de varza acra. O reteta traditionala romaneasca pentru mesele de Craciun si de Paste.
Friptura Porc Gordon Ramsay

Friptura frageda de porc afumat la cuptor (reteta lui Gordon Ramsay)

Catalinadec. 24, 20181 min read
O friptura frageda de porc pregatita la cuptor, in oala de lut, dupa reteta lui Gordon Ramsay.
Varza Calita cu carnati si carne porc

Varza calita cu carnati si carne de porc

Catalinadec. 15, 20182 min read
O reteta traditionala de varza calita cu carnati si carne porc preparata in tuci.
Article Categories:
Porc · Retete Sarbatori

Eu sunt Catalina si prin blogul meu de retete vreau sa va ofer retete incercate de mine si preparate cu dragoste pentru gatit si pentru mancare buna.

Meniu