Tort Dobos – un tort cu o crema delicioasa si fina cu multe oua si cacao, foi subtiri si caramel crocant. Un tort senzational, o reteta traditionala ungureasca.
- Necesar: o forma cu diametrul de 23 cm
Ingrediente foi Dobos (7 foi):
- 10 oua mari
- 10 linguri faina
- 10 linguri zahar pudra
- esenta vanilie
Ingrediente Crema Dobos:
- 7 oua
- 11 linguri de zahar pudra
- 80 g unt (tinut la temperatura camerei)
- 200 g ciocolata neagra
- esenta de rom
Ingediente Caramel:
- 15 linguri de zahar tos
- 1 lingura apa
- 3 linguri frisca lichida
Preparare foi:
- Albusurile se bat spuma tare cu 5 linguri de zahar si putina sare.
- Galbenusurile se bat spuma pana devin albe cu 5 linguri de zahar si putina sare si se adauga vanilia.
Galbenusurile se amesteca putin cate putin cu albusurile. - Se amesteca faina si se adauga putin praf de copt (nu amestecati f mult…doar pana se incorporeaza).
- Tavile se tapeteaza cu hartie si se fac 7 foi rotunde din aluat (delimitati foile cu o forma de tort).
- Foile se coc in cuptor, la foc mediu, max 15 minute (pana se rumenenesc pe margini).
- Se scot, se pudreaza cu zahar praf si se lasa sa se raceasca fara sa se suprapuna.
Preparare Crema:
- Ouale cu zaharul pudra se amesteca.
Se pune oala intr-o alta oala cu apa fierbinte care este pe foc.
- Se lasa 5 minute pana se incalzeste putin continutul, se scoate oala si se bat ouale cu mixerul 10 minute (pana devin o spuma albicioasa).
- Untul (tinut la temperatura camerei) se mixeaza.
- Ciocolata neagra – se topeste intr-un vas cu apa fierbinte pe foc
- Se adauga untul si ciocolata peste spuma de oua si se mai pune putina esenta de rom. Se lasa la frigider jumatate de ora.
- In timpul asta se prepara un caramel pe foc din zahar si 1 lingura apa. Se lasa pana se topeste zaharul si apoi se adauga 3 linguri de frisca lichida (frisca face caramelul mai moale si mai elastic – pt cei carora nu le place caramelul tare)
Se aseaza una din foi pe o forma de tort si se taie in 8 bucati (ca in prima poza). - Se toarna caramelul peste foaie (imediat ce se ia de pe foc). Se mai taie odata ca sa separam si caramelul.
Apoi…se pune o foaie si putina crema, iar foaie, iar crema…se foloseste crema si pentru a acoperi marginile tortului. - Deasupra se aseaza triunghiurile de caramel (acestea pot fi asezate mai tarziu…dupa ce se raceste tortul la frigider si se intareste crema

torturi delicioase
Crema de macrou afumat
Crema de macrou afumat – un aperitiv delicios sau o parte dintr-un mic dejun savuros
Sarmale cu mamaliga si ardei iute
Sarmale cu mamaliga – Reteta de sarmale este cea in foi de varza acra. Mamaliga pufoasa si cremoasa. O reteta traditionala romaneasca pentru masa de Craciun sau de Paste.
Drob de miel
Drobul de miel este un preparat traditional de Paste pregatit din organe si invelit in prapure.
Pasca cu crema de branza fina
Pasca – reteta traditionala de Paste de prajitura cu crema de branza fina, smantana, oua si stafide.
Article Tags:
alimentatie sanatoasa · alimente · cakes · cel mai bun dubos · deliciu de weekend · dessert · diete · dobos · featured · mancare sanatoasa · nutritie · prajitura deliciu · recenzii alimente · recipes · reteta dobos · reteta simpla dobos · reteta simpla tort · reteta tort · retete bunica · retete casa · retete culinare · retete delicioase · retete rapide · retete romanesti · sanatate · tasty recipes · tort dobos · weekend delightArticle Categories:
Torturi