mart. 2, 2021
4660 Views
Comentariile sunt închise pentru Pasca cu crema de branza fina

Pasca cu crema de branza fina

Written by

Pasca – reteta traditionala de Paste de prajitura cu crema de branza fina, smantana, oua si stafide.

Necesar Pasca

  • tava cu fund detasabil cu diametrul de 27 cm

Ingrediente Pasca

Aluat

  • 230 de grame de faina de cozonac
  • 2 galbenusuri
  • 90 ml lapte
  • 10 gr drojdie proaspata
  • 60 gr unt
  • 50 gr zahar
  • 1 praf sare
  • coaja rasa de la jumatate de lamaie
  • coaja rasa de la jumatate de portocala
  • esenta de rom

Umplutura

  • 200 gr crema de branza Philadelphia
  • 50 gr smantana
  • 50 gr faina
  • 100 gr zahar
  • 3 galbenusuri
  • 2 albusuri
  • 1 praf sare
  • 1 lingurita esenta de vanilie (sau 2 pliculete zahar vanilat)
  • 20 gr stafide

Extra

  • 1 galbenus pentru uns pasca
  • zahar pudra pentru decor

Preparare

  1. Se preincalzeste cuptorul
  2. Drojdia se freaca cu zaharul, intr-o cana, pana cand se lichefiaza
  3. Se adauga laptele caldut si se amesteca
  4. Se acopera cana cu un prosop curat si se pune intr-un loc cald (eu o pun pe aragaz)
  5. Se lasa 10 minute sa se activeze
  6. Cu ajutorul unui tel se bat galbenusurile pana se fac spuma
  7. Se adauga sarea si se mai bat putin
  8. Se adauga drojdia activata
  9. Intr-un bol mare se pune faina cernuta (sau in bolul de la mixer, daca folositi mixerul pentru framantare).
  10. Se face o groapa in mijlocul fainii unde se adauga crema de galbenus si coaja rasa de lamaie si portocala
  11. Se incepe framantarea
  12. Se adauga 3 sferturi din untul topit (se pastreaza putin pentru uns forma)
  13. Se framanta pana devine un aluat omogen si elastic (cam 30 de minute daca framantati manual si cam 10 minute la mixer)
  14. Se acopera bolul cu folie alimentara si se lasa sa creasca intr-un loc caldut pana isi dubleaza volumul
  15. Cat creste aluatul pregatim umplutura intr-un castron: galbenusurile se freaca cu zaharul, se adauga crema de branza, smantana, vanilia si se amesteca. Separat, se bat albusurile spuma tare cu praful de sare, apoi se adauga peste galbenusuri si se amesteca. Se adauga faina, stafidele si vanilia si se omogenizeaza.
  16. Dupa ce a crescut aluatul, se imparte aluatul in doua bile, una mai mare si una mai mica. Bila de aluat mica o rulam in forma unui snur subtire cat sa poata fi pus pe marginile tavii.
  17. Se intinde o foaie subtire si rotunda cu ajutorul unui sucitor (foaia trebuie sa fie de dimensiunea fundului formei)
  18. Dupa ce ati uns putin forma, se pune foaia in forma si se aseaza frumos
  19. Se pune snurul pe margini
  20. Se pune in mijloc compozitia de oua si branza
  21. Se unge cu galbenus de ou snurul de pe margini
  22. Se baga tava la cuptor, la foc mic, timp de 40 de minute
  23. Pasca este gata cand se intareste crema de branza si aluatul de pe margini este rumenit
  24. Dupa ce se scoate din cuptor se lasa sa se raceasca complet si apoi se poate taia.

Originile retetei de Pasca

Nu este clar cum a aparut aceast preparat in Romania si cum a devenit traditie de Paste dar cert este ca in prezent toata lumea savureaza aceasta prajitura delicioasa cu branza cu ocazia sarbatorilor pascale.

Ce zice DEX-ul ca e PASCA: Cozonac traditional facut din aluat dospit umplut cu branza de vaci, stafide, smantana etc. care se mananca de obicei la Pasti de catre crestinii ortodocsi.

retete pentru masa de paste

Sarmale cu mamaliga si ardei iute

Sarmale cu mamaliga si ardei iute

Catalinamart. 6, 20212 min read
Sarmale cu mamaliga – Reteta de sarmale este cea in foi de varza acra. Mamaliga pufoasa si cremoasa. O reteta traditionala romaneasca pentru masa de Craciun sau de Paste.
Drob de miel

Drob de miel

Catalinamart. 3, 20212 min read
Drobul de miel este un preparat traditional de Paste pregatit din organe si invelit in prapure.
Sarmale

Sarmale

Catalinaapr. 9, 20202 min read
Reteta de sarmale in foi de varza acra. O reteta traditionala romaneasca pentru mesele de Craciun si de Paste.
Prepelite la cuptor cu unt aromatizat

Prepelite la cuptor cu unt aromatizat

Catalinaoct. 29, 20191 min read
Carnea de prepelita este o carne foarte gustoasa cu un continut scazut de colesterol si grasimi. Reteta de prepelite la cuptor cu unt aromatizat este o reteta potrivita pentru mesele de duminica sau de sarbatori.
Article Categories:
Aperitive / Mic Dejun · Retete de Paste

Eu sunt Catalina si prin blogul meu de retete vreau sa va ofer retete incercate de mine si preparate cu dragoste pentru gatit si pentru mancare buna.

Meniu