Tort Dobos – un tort cu o crema delicioasa si fina cu multe oua si cacao, foi subtiri si caramel crocant. Un tort senzational, o reteta traditionala ungureasca.
- Necesar: o forma cu diametrul de 23 cm
Ingrediente foi Dobos (7 foi):
- 10 oua mari
- 10 linguri faina
- 10 linguri zahar pudra
- esenta vanilie
Ingrediente Crema Dobos:
- 7 oua
- 11 linguri de zahar pudra
- 80 g unt (tinut la temperatura camerei)
- 200 g ciocolata neagra
- esenta de rom
Ingediente Caramel:
- 15 linguri de zahar tos
- 1 lingura apa
- 3 linguri frisca lichida
Preparare foi:
- Albusurile se bat spuma tare cu 5 linguri de zahar si putina sare.
- Galbenusurile se bat spuma pana devin albe cu 5 linguri de zahar si putina sare si se adauga vanilia.
Galbenusurile se amesteca putin cate putin cu albusurile. - Se amesteca faina si se adauga putin praf de copt (nu amestecati f mult…doar pana se incorporeaza).
- Tavile se tapeteaza cu hartie si se fac 7 foi rotunde din aluat (delimitati foile cu o forma de tort).
- Foile se coc in cuptor, la foc mediu, max 15 minute (pana se rumenenesc pe margini).
- Se scot, se pudreaza cu zahar praf si se lasa sa se raceasca fara sa se suprapuna.
Preparare Crema:
- Ouale cu zaharul pudra se amesteca.
Se pune oala intr-o alta oala cu apa fierbinte care este pe foc.
- Se lasa 5 minute pana se incalzeste putin continutul, se scoate oala si se bat ouale cu mixerul 10 minute (pana devin o spuma albicioasa).
- Untul (tinut la temperatura camerei) se mixeaza.
- Ciocolata neagra – se topeste intr-un vas cu apa fierbinte pe foc
- Se adauga untul si ciocolata peste spuma de oua si se mai pune putina esenta de rom. Se lasa la frigider jumatate de ora.
- In timpul asta se prepara un caramel pe foc din zahar si 1 lingura apa. Se lasa pana se topeste zaharul si apoi se adauga 3 linguri de frisca lichida (frisca face caramelul mai moale si mai elastic – pt cei carora nu le place caramelul tare)
Se aseaza una din foi pe o forma de tort si se taie in 8 bucati (ca in prima poza). - Se toarna caramelul peste foaie (imediat ce se ia de pe foc). Se mai taie odata ca sa separam si caramelul.
Apoi…se pune o foaie si putina crema, iar foaie, iar crema…se foloseste crema si pentru a acoperi marginile tortului. - Deasupra se aseaza triunghiurile de caramel (acestea pot fi asezate mai tarziu…dupa ce se raceste tortul la frigider si se intareste crema

torturi delicioase
Varza de Bruxelles
Varza de Bruxelles, o garnitura delicioasa, plina de vitamine si crocanta.
Supa de pui cu galuste
Supa de pui cu galuste – o reteta de supa delicioasa cu galuste pufoase
Clatite japoneze extra pufoase
Clatite japoneze extra pufoase – o reteta de clatite mult mai pufoase decat clatitele americane.
Inghetata de vanilie
Inghetata de vanilie – Deliciul copilariei, desertul racoros pentru zilele fierbinti de vara.
Article Tags:
alimentatie sanatoasa · alimente · cakes · cel mai bun dubos · deliciu de weekend · dessert · diete · dobos · featured · mancare sanatoasa · nutritie · prajitura deliciu · recenzii alimente · recipes · reteta dobos · reteta simpla dobos · reteta simpla tort · reteta tort · retete bunica · retete casa · retete culinare · retete delicioase · retete rapide · retete romanesti · sanatate · tasty recipes · tort dobos · weekend delightArticle Categories:
Torturi