Cozonac moldovenesc – Reteta de cozonac se face cu multe oua si iese pufos si gustos. Eu am adaugat si fructe confiate in umplutura.
- Secrete:
- cerneti faina de cu seara
- incalziti bucataria inainte sa va apucati de preparare (geamuri inchise)
- dati drumul la aragaz si cuptor in bucatarie si cresteti cozonacii pe dulapurile de sus din bucatarie 🙂
- folositi oua proaspete
-
Ingrediente Cozonac moldovenesc
- 1 kg faina
- 330 g zahar tos
- 1 lingurita esenta rom
- 350 ml lapte
- 2 linguri ulei floarea-soarelui
- 30 g unt (80% grasime)
- 1 lingura smantana (20% grasime)
- 2 pliculete zahar vanilinat
- 15 galbenusuri
- 8 albusuri
- 1 ou intreg
- 1 lingura zahar brun (pt decor)
- coaja rasa de la o lamaie
- coaja rasa de la o portocala
- 50 g drojdie proaspata
- 1/2 lingurita sare
Umplutura
- 3 linguri cacao
- 70 g zahar tos
- 1 lingurita esenta rom
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 150 g nuci rasnite
- nitel lapte
- 100 g fructe confiate
Preparare Cozonac moldovenesc
Aluatul
- Dizolvati drojdia intr-un pahar de lapte caldut.
- Cerneti 400 g faina intr-un castron si amestecati-o cu drojdia.
- Puneti si restul de lapte, tot caldut, si lasati sa creasca intr-un loc cald.
- Separati 15 oua astfel: cele 15 galbenusuri in vasul de la mixer pentru a le bate cu telul si 8 albusuri intr-un alt castron, iar restul de 12 albusuri le folositi pentru altceva
- Puneti cele 330 g zahar tos peste galbenusuri si pliculetele de zahar vanilinat.
- Porniti telul, intai la viteza mica, apoi tot mai mare, pana cand se topeste zaharul si obtineti o spuma cremoasa
- Adaugati coaja rasa de lamaie si de portocala, apoi cele 2 linguri de ulei, romul, esenta de rom si smantana.
- Bateti cele 8 albusuri, cu sare, pana cand obtineti o bezea.
- Incorporati-o treptat, cu o spatula, in crema de galbenusuri.
- Puneti peste spuma cu multe oua, maiaua.
- Puneti in vasul de la masina de paine restul de faina (800 g).
- Topiti 170 g de unt si incorporati-l, tot treptat (turnandu-l intai in palma si apoi in aluat).
- Lasati sa mai framante aluatul vreo 30 de minute
- Apoi, framantati manual vreo 30 de min.
- Topiti 25 g de unt si ungeti cu el suprafata aluatului.
- Lasati la crescut, tot intr-un loc cald, pana cand isi dubleaza volumul.
Umplutura de ciocolata:
- Amestecati, intr-un castron, cacaoa, esentele, nuca macinata si laptele si amestecati pentru a face o crema vascoasa
- Daca este prea groasa compozitia mai adaugati putin lapte
Pregatirea inainte de coacere
- Cand aluatul de cozonac este suficient de crescut este momentul sa trecem la aranjarea cozonacilor.
- Ungeti cu unt formele de cozonac
- Topiti restul de unt.
- Ungeti blatul de lucru si apoi mainile, astfel incat aluatul sa nu se lipeasca.
- Luati aproape o jumatate din aluat si intindeti-l, cu mainile, intr-un dreptunghi, gros de 1 cm
- Pe foaie puneti crema de cacao
- Rulati si lasati pe blat
- Luati o alta bucata din aluat si intindeti o noua foaie
- Puneti fructele confiate
- Rulati
- Cele doua rulouri se impletesc si apoi se pune impletitura in forma de cozonac
- Cei 3 cozonaci se lasa sa creasca la cald
- Se dau la cuptorul preincalzit la foc mediu timp de aproximativ 45 de min sau pana trece testul paiului (se infige paiul in cozonac si trebuie sa iasa curat)
- Cand sunt aproape gata se ung cu oul si apoi se presara zahar brun
- Se mai lasa 5 min sa se rumeneasca

Article Tags:
cea mai buna reteta cozonac · cozonac · cozonac Craciun · cozonac cu nuca · cozonac moldovenesc · cozonac pufos · cozonac pufos cu nuca · cozonac romanian · cozonaci · deliciu de weekend · desert · featured · prajitura deliciu · reteta cozonac · reteta cozonac pufos · retete cozonac · Retete craciun · retete culinare · retete desert · retete mancare · retete masina paine · Retete sarbatori · romanian sweat bread · Sponge cakeArticle Categories:
Deserturi si Prajituri · Retete de Craciun · Retete de Paste · Retete la masina de paine · Retete Sarbatori