dec. 1, 2020
3839 Views
Comentariile sunt închise pentru Mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenesti

Written by

Mucenici Moldovenesti – o reteta traditionala de mucenici insiropati si presarati cu miez de nuca crocant. Mucenicii se fac cu ocazia zilei de 9 martie, ziua in care Biserica ii praznuieste pe cei 40 de Sfinti Mucenici.

Ingrediente Mucenici moldovenesti

Mucenici

  • 1 kg faina
  • 150 g unt
  • 550 ml lapte
  • 8 galbenusuri
  • 200 g zahar pudra
  • 40 g drojdie proaspata (2 plicuri de 7g drojdie uscata)
  • seminte de vanilie de la jumatate de pastaie (cealalta jumatate o pastram pt sirop)
  • 1 lingurita de coaja rasa de lamaie / portocala
  • un praf de sare

Decor

  • 70 ml miere
  • 300 gr zahar
  • 400 ml apa
  • 100 g nuca
  • semintele de la jumatate de pastaie de vanilie
  • ulei pentru uns blatul si tava

Preparare Mucenici moldovenesti

  1. Se preincalzeste cuptorul
  2. Intr-o cana, se amesteca drojdia cu 2 linguri de lapte caldut si cu o lingura de zahar pana se obtine o pasta
  3. Se pune cana acoperita 10 minute pe aragaz pentru a se activa drojdia
  4. La mixer se pune paleta de framantat
  5. In bolul de mixer se pune jumatate de faina si galbenusurile
  6. Se incepe amestecarea la viteza mica
  7. Se adauga incet laptele
  8. Se continua amestecarea la viteza mica
  9. Se adauga drojdia activata apoi untul moale, vanilia, coaja rasa de lamaie / portocala si zaharul
  10. Se continua amestecarea la viteza mica
  11. Se incepe adaugarea restului de faina pas cu pas pana se obtine un aluat mediu ca si tarie si elastic
  12. Se framanta la viteza medie cam 10 minute
  13. Se acopera bolul cu un prosop sau cu o folie si se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul (cam 1 ora)
  14. Se pregateste siropul:
    1. Intr-un ibric se pune apa cu zaharul
    2. Se pune ibricul pe foc mic
    3. Se amesteca pana se topeste zaharul
    4. Se ia de pe foc si se adauga vanilia
    5. Se lasa sa se raceasca
  15. Dupa ce s-a dospit se pune aluatul pe blatul uns cu putin ulei
  16. Se imparte aluatul in 40 de bucati (intai in 2 apoi fiecare parte in 2 si tot asa pana obtineti cele 40 de bucati)
  17. Se ia fiecare bucata si se ruleaza intr-o forma cilindrica din care apoi se formeaza un opt.
  18. Se aseaza intr-o tava unsa cu putin ulei si tapetata cu hartie de copt
  19. Se aseaza mucenicii in tava departati unii de altii pentru a putea sa creasca
  20. Se acopera cu un prosop curat sau cu hartie de copt si se pune tava la cald pentru ca mucenicii sa creasca
  21. Dupa ce au crescut (cam 40 de minute) se pune tava in cuptor la foc mic si se lasa pana incep sa se rumeneasca
  22. Daca faceti mucenici moldovenesti insiropati:
    1. Dupa ce s-au copt, se scoate tava din cuptor, si se trece fiecare mucenic prin siropul de zahar (nu mai mult de 2 secunde).
    2. Se presara deasupra lor nuca maruntita
    3. Se aseaza inapoi in tava si se mai dau la cuptor 5 minute la foc mediu
  23. Daca faceti mucenici moldovenesti cu miere
    1. Se lasa la cuptor pana se rumenesc complet
    2. Se scot mucenici moldovenesti din cuptor si cat sunt calzi se ung cu miere si se presara nuca macinata pe deasupra

deserturi delicioase

Cheesecake cu zmeura

Cheesecake cu zmeura

Catalinaapr. 23, 20211 min read
Cheesecake cu zmeura – pentru acest cheesecake se face o crema fina si dulce de ciocolata alba care contrasteaza cu gustul acrisor al fructelor de zmeura.
Prajitura-cu-vafe-mascarpone-si-zmeura

Prajitura cu vafe, mascarpone si zmeura – Deliciu de Weekend

Catalinaapr. 16, 20211 min read
Prajitura cu vafe, mascarpone si zmeura Deliciu de Weekend – o prajitura care se face foarte rapid, care arata senzational si care are un gust delicios.
Clatite de cacao cu mascarpone

Clatite cu mascarpone (de cacao)

Catalinamart. 27, 20211 min read
Clatite cu mascarpone – clatite delicioase de cacao umplute cu crema fina de mascarpone
Frisca naturala

Frisca naturala

Catalinamart. 26, 20212 min read
Cum se bate frisca naturala? Frisca naturala este obtinuta din smantana proaspata grasa (35% grasime). Se face usor daca respectati cateva lucruri de baza.

Eu sunt Catalina si prin blogul meu de retete vreau sa va ofer retete incercate de mine si preparate cu dragoste pentru gatit si pentru mancare buna.

Meniu