Mucenici Moldovenesti – o reteta traditionala de mucenici insiropati si presarati cu miez de nuca crocant. Mucenicii se fac cu ocazia zilei de 9 martie, ziua in care Biserica ii praznuieste pe cei 40 de Sfinti Mucenici.
Ingrediente Mucenici moldovenesti
Mucenici
- 1 kg faina
- 150 g unt
- 550 ml lapte
- 8 galbenusuri
- 200 g zahar pudra
- 40 g drojdie proaspata (2 plicuri de 7g drojdie uscata)
- seminte de vanilie de la jumatate de pastaie (cealalta jumatate o pastram pt sirop)
- 1 lingurita de coaja rasa de lamaie / portocala
- un praf de sare
Decor
- 70 ml miere
- 300 gr zahar
- 400 ml apa
- 100 g nuca
- semintele de la jumatate de pastaie de vanilie
- ulei pentru uns blatul si tava
Preparare Mucenici moldovenesti
- Se preincalzeste cuptorul
- Intr-o cana, se amesteca drojdia cu 2 linguri de lapte caldut si cu o lingura de zahar pana se obtine o pasta
- Se pune cana acoperita 10 minute pe aragaz pentru a se activa drojdia
- La mixer se pune paleta de framantat
- In bolul de mixer se pune jumatate de faina si galbenusurile
- Se incepe amestecarea la viteza mica
- Se adauga incet laptele
- Se continua amestecarea la viteza mica
- Se adauga drojdia activata apoi untul moale, vanilia, coaja rasa de lamaie / portocala si zaharul
- Se continua amestecarea la viteza mica
- Se incepe adaugarea restului de faina pas cu pas pana se obtine un aluat mediu ca si tarie si elastic
- Se framanta la viteza medie cam 10 minute
- Se acopera bolul cu un prosop sau cu o folie si se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul (cam 1 ora)
- Se pregateste siropul:
- Intr-un ibric se pune apa cu zaharul
- Se pune ibricul pe foc mic
- Se amesteca pana se topeste zaharul
- Se ia de pe foc si se adauga vanilia
- Se lasa sa se raceasca
- Dupa ce s-a dospit se pune aluatul pe blatul uns cu putin ulei
- Se imparte aluatul in 40 de bucati (intai in 2 apoi fiecare parte in 2 si tot asa pana obtineti cele 40 de bucati)
- Se ia fiecare bucata si se ruleaza intr-o forma cilindrica din care apoi se formeaza un opt.
- Se aseaza intr-o tava unsa cu putin ulei si tapetata cu hartie de copt
- Se aseaza mucenicii in tava departati unii de altii pentru a putea sa creasca
- Se acopera cu un prosop curat sau cu hartie de copt si se pune tava la cald pentru ca mucenicii sa creasca
- Dupa ce au crescut (cam 40 de minute) se pune tava in cuptor la foc mic si se lasa pana incep sa se rumeneasca
- Daca faceti mucenici moldovenesti insiropati:
- Dupa ce s-au copt, se scoate tava din cuptor, si se trece fiecare mucenic prin siropul de zahar (nu mai mult de 2 secunde).
- Se presara deasupra lor nuca maruntita
- Se aseaza inapoi in tava si se mai dau la cuptor 5 minute la foc mediu
- Daca faceti mucenici moldovenesti cu miere
- Se lasa la cuptor pana se rumenesc complet
- Se scot mucenici moldovenesti din cuptor si cat sunt calzi se ung cu miere si se presara nuca macinata pe deasupra
deserturi delicioase
Cheesecake cu zmeura
Cheesecake cu zmeura – pentru acest cheesecake se face o crema fina si dulce de ciocolata alba care contrasteaza cu gustul acrisor al fructelor de zmeura.
Prajitura cu vafe, mascarpone si zmeura – Deliciu de Weekend
Prajitura cu vafe, mascarpone si zmeura Deliciu de Weekend – o prajitura care se face foarte rapid, care arata senzational si care are un gust delicios.
Clatite cu mascarpone (de cacao)
Clatite cu mascarpone – clatite delicioase de cacao umplute cu crema fina de mascarpone
Frisca naturala
Cum se bate frisca naturala? Frisca naturala este obtinuta din smantana proaspata grasa (35% grasime). Se face usor daca respectati cateva lucruri de baza.
Article Tags:
alimentatie sanatoasa · alimente · blog culinar · blog retete · bucatarie · cakes · cele mai bune retete · delicios · deliciu · deliciu de weekend · deliciu in bucatarie · dessert · diete · gateste · manacare · mancare sanatoasa · meniu zilnic · mucenici moldovenesti · nutritie · preparate gustoase · recenzii alimente · recipes · reteta mucenici · retete · retete bunica · retete casa · retete culinare · retete delicioase · retete gustoase · retete mancare · retete rapide · retete romanesti · retete usoare · sanatate · tasty recipes · weekend delight