Mucenici Moldovenesti – o reteta traditionala de mucenici insiropati si presarati cu miez de nuca crocant. Mucenicii se fac cu ocazia zilei de 9 martie, ziua in care Biserica ii praznuieste pe cei 40 de Sfinti Mucenici.
Ingrediente Mucenici moldovenesti
Mucenici
- 1 kg faina
- 150 g unt
- 550 ml lapte
- 8 galbenusuri
- 200 g zahar pudra
- 40 g drojdie proaspata (2 plicuri de 7g drojdie uscata)
- seminte de vanilie de la jumatate de pastaie (cealalta jumatate o pastram pt sirop)
- 1 lingurita de coaja rasa de lamaie / portocala
- un praf de sare
Decor
- 70 ml miere
- 300 gr zahar
- 400 ml apa
- 100 g nuca
- semintele de la jumatate de pastaie de vanilie
- ulei pentru uns blatul si tava
Preparare Mucenici moldovenesti
- Se preincalzeste cuptorul
- Intr-o cana, se amesteca drojdia cu 2 linguri de lapte caldut si cu o lingura de zahar pana se obtine o pasta
- Se pune cana acoperita 10 minute pe aragaz pentru a se activa drojdia
- La mixer se pune paleta de framantat
- In bolul de mixer se pune jumatate de faina si galbenusurile
- Se incepe amestecarea la viteza mica
- Se adauga incet laptele
- Se continua amestecarea la viteza mica
- Se adauga drojdia activata apoi untul moale, vanilia, coaja rasa de lamaie / portocala si zaharul
- Se continua amestecarea la viteza mica
- Se incepe adaugarea restului de faina pas cu pas pana se obtine un aluat mediu ca si tarie si elastic
- Se framanta la viteza medie cam 10 minute
- Se acopera bolul cu un prosop sau cu o folie si se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul (cam 1 ora)
- Se pregateste siropul:
- Intr-un ibric se pune apa cu zaharul
- Se pune ibricul pe foc mic
- Se amesteca pana se topeste zaharul
- Se ia de pe foc si se adauga vanilia
- Se lasa sa se raceasca
- Dupa ce s-a dospit se pune aluatul pe blatul uns cu putin ulei
- Se imparte aluatul in 40 de bucati (intai in 2 apoi fiecare parte in 2 si tot asa pana obtineti cele 40 de bucati)
- Se ia fiecare bucata si se ruleaza intr-o forma cilindrica din care apoi se formeaza un opt.
- Se aseaza intr-o tava unsa cu putin ulei si tapetata cu hartie de copt
- Se aseaza mucenicii in tava departati unii de altii pentru a putea sa creasca
- Se acopera cu un prosop curat sau cu hartie de copt si se pune tava la cald pentru ca mucenicii sa creasca
- Dupa ce au crescut (cam 40 de minute) se pune tava in cuptor la foc mic si se lasa pana incep sa se rumeneasca
- Daca faceti mucenici moldovenesti insiropati:
- Dupa ce s-au copt, se scoate tava din cuptor, si se trece fiecare mucenic prin siropul de zahar (nu mai mult de 2 secunde).
- Se presara deasupra lor nuca maruntita
- Se aseaza inapoi in tava si se mai dau la cuptor 5 minute la foc mediu
- Daca faceti mucenici moldovenesti cu miere
- Se lasa la cuptor pana se rumenesc complet
- Se scot mucenici moldovenesti din cuptor si cat sunt calzi se ung cu miere si se presara nuca macinata pe deasupra
deserturi delicioase
Foi de placinta fragede
Cea mai buna reteta de foi de placinta fragede si gustoase.
Article Tags:
alimentatie sanatoasa · alimente · blog culinar · blog retete · bucatarie · cakes · cele mai bune retete · delicios · deliciu · deliciu de weekend · deliciu in bucatarie · dessert · diete · gateste · manacare · mancare sanatoasa · meniu zilnic · mucenici moldovenesti · nutritie · preparate gustoase · recenzii alimente · recipes · reteta mucenici · retete · retete bunica · retete casa · retete culinare · retete delicioase · retete gustoase · retete mancare · retete rapide · retete romanesti · retete usoare · sanatate · tasty recipes · weekend delight