Cozonac cu nuca si cacao – reteta clasica de cozonac, facut in copaie de lemn, asa cum il pregatea mamaie la tara.
- Timp de preparare: 2 ore
- Dificultate: mare
- Reteta: Traditionala
- Portii: 3 cozonaci mici

Ingrediente reteta de Cozonac cu nuca si cacao:
Cozonac
- 600 g faina (cernuta de cu seara)
- 200 ml lapte caldut
- 150 g zahar
- 2 plicuri drojdie uscata
- 8 galbenusuri
- coaja rasa de la o jumatate de lamaie
- 150 g unt topit
Umplutura:
- 150 g nuci macinate
- 30 g Nutella
- 2 linguri cacao
- esenta de rom
- 2 albusuri de ou batute spuma
- putin lapte
Pentru uns cozonacii:
- 1 galbenus amestecat cu putin lapte
- putin zahar brun
Preparare Cozonac pufos cu nuca si cacao:
- Se face cald in bucatarie si se inchid geamurile in asa fel incat sa nu fie nici pic de curent. Cozonacul are nevoie de multa caldura ca sa creasca frumos
- Cu o seara inainte se cerne faina intr-o copaie de lem de 2 ori si se acopera cu un servet curat.
- Se adauga un praf de sare
- A doua zi incepem treaba, facand o groapa in mijlocul fainii.
- Se pregateste maiaua (se lasa la crescut cel putin 1/2 ora)
- Se pregatesc toate ingredientele (se lasa la temperatura bucatariei 30 de min inainte sa incepem treaba)
- In groapa din faina se toarna maiaua
- Se amesteca usor pana se incorporeaza maiaua in faina
- Se face iar o gaura in mijloc si se adauga galbenusurile. Se amesteca pana se incoropreaza
- Se incepe framantarea
- Zaharul se amesteca in laptele caldut. Se toarna putin cate putin peste amestecul de faina.
- Se adauga untul topit si lasat sa se raceasca dar nu direct pe coca (puneti pe marginile copaii).
- Se framanta din ce in ce mai puternic. In timpul framantarii se loveste coca de marginile copaii. Acest lucru face coca sa ia aer, in timpul framantarii, si apoi sa creasca frumos. De obicei framantarea se face cel putin 30 min.
- Se lasa la crescut pe dulap cu usa cuptorului deschisa (coca creste la caldura)
- Se prepara umplutura. In albusul de ou se adauga nucile faramitate si esenta de rom. Se mai pune lapte si Nutella atat cat umplutura sa fie moale si usor de intins pe foi.
- Se pregatesc formele de cozonac ungandu-le cu putin ulei si aseazandu-le pe aragaz, la caldura.
- Se presara faina pe blatul de bucatarie si se ung mainile cu putin ulei
- Dupa ce a crescut, se imparte coca in 4 bucati.
- Intindeti cate o foaie si intindeti umplutura. Rulati foile in asa fel incat umplutura sa fie inauntru.
- Impletiti cate doua foi si apoi asezati in formele de cozonac.
- Asezati tavile pe dulap, invelite cu prosoape curate, unde pot sa creasca.
- Dupa ce au crescut, puneti tavile in cuptor, pe gratar la mijloc (atentie, cozonacii vor creste, deci nu puneti gratarul pe santul de sus)
- Dupa ce s-au copt ungeti cozonacii cu un galbenus amestecat cu lapte si presarati cu zahar brun.
- Mai lasati 5 minute cu grill-ul pornit (eu am aragaz cu grill si folosesc grill-ul ca sa rumenesc cozonacii)

Daca nu aveti grill, puneti cozonacii cat mai sus in cuptor si puneti o tava de apa dedesubt)

Article Tags:
alimentatie sanatoasa · alimente · cea mai buna reteta cozonac · cozonac · cozonac Craciun · cozonac cu nuca · cozonac pufos · cozonac pufos cu nuca · cozonac romanian · cozonac sponge cake · cozonaci · deliciu de weekend · diete · featured · mancare sanatoasa · nutritie · recenzii alimente · reteta cozonac · reteta cozonac pufos · retete bunica · retete casa · retete cozonac · Retete craciun · retete culinare · retete delicioase · retete noi · retete rapide · retete romanesti · Retete sarbatori · romanian sweat bread · sanatate · Sponge cake