Leurda / Allium Ursinum / Usturoiul Ursului / Usturoi salbatic
- Planta salbatica de padure
- Se folosesc frunzele proaspete
- Gust: de usturoi
- Sezon: primavara
Ce contine leurda?
- vitamina A
- Vitamina C
- Complex de vitamina B
- Saruri minerale de calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru.
- Sulfura de alil (aceasta da gustul si mirosul caracteristic tuturor speciilor din genul Allium, din care face parte si usturoiul)
- Oligoelemente.
Cum se consuma leurda
- In salate
- Preparata ca mujdei (pisata cu sare si amestecata cu ulei)
- Salata cu leurda: o mana de frunze proaspete se spala bine cu apa calduta, se taie marunt si se pun într-un castron. Se amesteca cu o lingurita de otet de miere, un varf de cutit de sare si o jumatate de lingurita de ulei (se consuma in maxim 30 de minute de la preparare).
Pentru ce este indicata leurda
- fluidificarea sangelui
- mentinerea tendintei de coagulare in limite normale
- eliminarea disconfortului care apare la nivelul:
– sistemului venos al membrelor inferioare
– venelor hemoroidale - protejarea vaselor capilare sanguine
- mentinerea concentratiei normale a colesterolului in sange
- eliminarea lichidelor retinute in exces in corp
- detoxifierea organismului
- mentinerea tensiunii arteriale in limite normale
- protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ.
Article Categories:
Plante aromatice si condimente