Am devenit recent mama unui baietel minunat. Dupa nastere ne-am confruntat o problema des intalnita la bebelusi, colicile. Ce am facut eu sa ameliorez aceasta problema puteti afla in acest articol.
Acum, dupa primul an de viata al copilului meu, pot spune ca este foarte important sa-ti setezi asteptarile corect legat de colicile bebelusului. Nu exista o minune care sa rezolve aceasta problema, exista diverse remedii care se aplica si ele functioneaza mai mult sau mai putin, in functie de bebelus. Ideea e ca orice vei incerca, colicile, se vor ameliora dar nu vor disparea. Colicile dispar atunci cand sistemul digestiv al bebelusului tau va deveni matur, de obicei in jurul varstei de 4 luni.
Baiatul meu a avut colici din primele 2 saptamani de viata. S-a nascut prematur la 37 de saptamani si a avut 2.6 kg la nastere si 2.4 kg la iesirea din spital. A fost un bebelus puternic si nu a avut nicio problema de sanatate in afara de icter.
Din diverse cauze pe care le voi povesti in alt articol am alaptat foarte putin si l-am hranit cu lapte praf NAN PRE NAN si ulterior NAN Comfortis+NAN AR.
Cum spuneam, bebelusul a avut colici din primele 2 saptamani. A fost o perioada foarte dificila deorece remediile clasice de tip prosop cald, pernuta calda, tinutul pe burta mea au functionat pentru scurt timp, in sensul ca dupa cateva minute plansetele se reluau.
Dupa vizita la doi doctori am inteles ca nu exista un remediu standard pentru colici si ca este nevoie sa incerci pana nimeresti. Ce am mai inteles este ca acesti COLICI au legatura cu SISTEMUL DIGESTIV al bebelusului si in special cu gazele. Desemenea copilul poate sa planga din cauza REFLUXULUI.
De obicei, doctorii considera ca un bebelus are colici daca:
- Bebelusul plange mai mult de 3 ore pe zi
- Bebelusul plange cel putin 3 zile pe saptamana
- Plansetele persista cel putin 3 saptamani
Eu am aplicat toate remediile de mai jos ceea ce a dus la o ameliorare a durerilor.
Remediu 1 – Eliminarea GAZELOR prin RAGAIT
Eu sincer nu prea am crezut in asta cu ragaitul dar acum pot spune ca este foarte IMPORTANT sa-ti ajuti bebelusul sa elimine GAZELE prin RAGAIT. Si nu sa-l tii sa ragaie o data ci de cat mai multe ori. Cateodata batutul pe spate 15 minute este foarte important in asa fel incat bebelusul sa RAGAIE DE MINIM 3 ORI. Chiar si dupa ce l-ai asezat in patut, daca bebelusul plange, mai incerca sa-l pui sa ragaie. O sa fii uimita ca inca mai poate ragaii.
Remediu 2 – Eliminarea GAZELOR cu ajutorul picaturilor – SAB SIMPLEX
La noi nu au functionat picaturile acelea care se gasesc peste tot si la care se face o reclama agresiva peste tot. La noi a functionat SAB SIMPLEX. Cum stiu ca a functionat? Simplu! Am pus picaturile la care se face reclama in laptele praf si dupa ce amestecam sa se dizolve laptele si picaturile, bulele de spuma NU SE SPARGEAU…ele ajungand in stomacul baiatului meu, normal. Si apoi plansete. Cand am pus SAB SIMPLEX puteam sa observ instant, dupa amestecare, cum se spargeau toate bulele. Bineinteles, copilul, nu mai plangea. O diferenta majora. Daca alaptezi poti deasemenea sa-i dai SAB SIMPLEX cu lingurita, conform prospectului.
Atata timp cat am hranit copilul cu lapte praf am folosit aceste picaturi
Remediu 3 – Probiotic Baby’s Jarro–Dophilus
Acest probiotic ne-a fost recomandat de medic. Ii dadeam un varf de lingurita pe zi. Alaturi de primele doua remedii a alcatuit reteta minune de ameliorare a colicilor. Baiatul a plans mult mai putin, a dormit mult mai bine si toata casa a fost linistita.
Am renuntat la probiotic la 5 luni.
Remediu 4 – Infasatul lejer
Initial, mi s-a parut foarte ciudat acest sfat dar cand am infasat copilul prima data am fost uimita de rezultat. Nu tot timpul a functionat. Daca nu se linistea il desfasam. Dar au fost multe nopti in care a dormit foarte linistit infasat.
Am renuntat la 3 luni deoarece nu mai functiona.
Remediu 5 – Sunetele albe / muzica
Aceasta melodie a mers la noi foarte bine mai ales seara, la culcare. Ii multumesc celui care a creat-o si celui care a incarcat-o pe youtube :).
Ce sunete albe au functionat:
- sunetul feonului real (nu cel de pe youtube) 🙂 Da. La noi a functionat doar sunetul feonului real. Nu stiu de ce. Si a functionat doar de cateva ori.
- sunetul aspiratorului de pe net – acest sunet il foloseam pentru adormirea copilului pe timp de zi. Asta pentru ca melodia de mai sus am vrut s-o folosesc seara pentru a face o distinctie intre somnul de noapte si cel de zi.
- O cutie cu melodii linistitoare si cu bataile inimii. Se spune ca bebelusul in pantec aude bataile inimii mamei, deci acest sunet ii este familiar si il linisteste.
Remediu 6 pentru reflux – inclinarea saltelei de dormit
Multi bebelusi au reflux. Si bebelusul meu a avut. Pentru asta am inclinat salteaua pe care dormea in asa fel incat sa aiba capul putin mai sus. Am folosit 2 paturi pentru a face asta pe care le-am pus sub saltea in zona capului. Atentie: Nu puneti perne sau paturi direct sub capul copilului. Acestea pot provoca sufocarea bebelusului.
Remediu 7 – Hranirea copilului intr-o pozitie cu corpul mai jos decat capul
Am folosit perna pentru gravida pentru a putea hrani copilul in asa fel incat capul sa fie mai sus decat stomacul.
Remediu 8 – Formula de lapte antiregurgitare
Formula de lapte antiregurgitare ne-a fost recomandata de doctor. Ne-a ajutat mult deoarece in afara de regurgitarea dupa-masa, bebelusul avea o problema in sensul ca in fiecare noapte la aproximativ aceeasi ora se trezea si parea ca se ineaca. Dupa ce am fost la medic sa excludem probleme de respiratie am primit recomandarea sa folosim lapte NAN AR.
Am folosit tot timpul un mix intre NAN COMFORTIS si NAN AR pentru a evita constipatia dar si pentru a minimiza regurgitarea. A functionat foarte bine.
Am mai folosit punctual:
Colidep – la o ora inainte si dupa masa. Se gaseste in sticlute monodoza. Colidep ii dadeam de cate ori plangea sau isi arcuia spatele.
Ce am mai incercat:
Infacol, Colief, Espumisan, Protectis – la noi nu au functionat sau mie mi s-a parut ca nu au fost rezultate notabile.
Ce am mai fost sfatuita sa fac
Am mai fost sfatuita sa schimb formula de lapte. Am vrut de mult ori sa fac asta dar nu am facut-o de frica unei inrautatiri a situatiei. Orice imbunatatire ne ajuta foarte mult si mi-a fost teama sa nu ii creez bebelusului alte probleme…deci am ramas la NAN.
Ce mai e important:
Sa fii cat de calma se poate si sa profiti de toate momentele de liniste si de somn ale copilului.
Sa incerci picaturile cel putin 3 zile ca sa vezi daca functioneaza. Asta mi s-a parut cel mai greu. E greu sa astepti in timp ce copilul plange si are dureri. Iti vine sa schimbi solutiile de la o zi la alta…dar chiar e important sa astepti dupa ce incepi anumite picaturi si sa vezi daca functioneaza.
Sa incerci diverse metode. Dupa cum vezi mai sus sunt tot felul de lucruri care merita incercate. Cateodata, cand bebelusul plangea si eram panicata si obosita nu realizam ca mai sunt si alte solutii pe care le pot incerca. Si apoi ma relaxam putin, ma gandeam, aplicam o alta solutie si copilul se linistea 🙂