Cozonac Rosenkrantz – reteta de cozonac pufos invelit in zahar caramelizat.
Ingrediente Cozonac Rosenkrantz
Aluat
- 400 g faina
- 2 oua
- 2 pliculete zahar vanilat
- Coaja rasa de la o lamaie
- 1 fiola esenta de rom
- 110 ml lapte
- 1 pliculet drojdie
- 75 g zahar tos
- Un praf de sare
Crema de unt:
- 130 g unt
- 150 g zahar tos
Umplutura
- 60 g nuca pentru umplut
- 250 g zahar pentru caramelizat exteriorl cozonacului (recomand adaugarea a doua linguri de smantana grasa lichida daca doriti un caramel mai moale, Daca doriti crocant, se foloseste doar zahar)
Preparare Cozonac Rosenkrantz
- Alegem miezul de nuca
- Miezul de nuca se pune intro tigaita si se celeste la foc iute timp de 2 minute
- Se macina miezul de nuca (nu f mult)
- Se prepara crema de unt cu mixerul sau intr-un castron: untul se amesteca bine cu 150g zahar tos.
- Luam o forma(diametrul 25cm), turnam in ea zaharul (250g), punem pe foc si caramelizam zaharul, amestecand din cand in cand cu o lingura de lemn
- Dupa ce zaharul s-a carmelizat, printr-o miscare circulara a cratitei imprastiem caramelul pe peretii cratitei. Se lasa cratita la racit.
- Ingredientele pentru aluat se pun in masina de paine la programul pentru coca (fara coacere): laptele caldut, pliculetele de zahar vanilinat, zaharul tos, fiola de esenta de rom, coaja rasa de la o lamaie, 2 oua, pliculetul de drojdie, faina cernuta in prealabil si un praf de sare. Dupa terminarea programului (framantat si dospit) se scoate coca.
- Se face cald in bucatarie
- Pe o plansa de lucru se presara faina si se pune coca
- Se intinde cu facaletul o foaie dreptunghiulara (grosime 1 cm) lunga de aprox 25 cm
- Se unge foaia cu crema de unt
- Se presara miezul de nuca
- Se ruleaza
- Se taie 6 rondele egale (de aprox 6 cm)
- Se aseaza picioare, in cratita cu zahar caramelizat. Rondelele se aseaza cu spatii intre ele in forma de floare, deaorece dupa ce cresc se vor uni.
- Se acopera cu un prosop si se lasa la crescut aproximativ o ora
- Dupa ce a crescut se pune la cuptor, la foc mic, 45 de minute
- Atentie: DUPA CE S-A RUMENIT, SE SCOATE RAPID DE LA CUPTOR SI SE RASTOARNA IMEDIAT DIN CRATITA. Daca se raceste caramelul, nu mai se poate scoate cozonacul din cratita
cozonaci
Varză nouă călită
Varza nouă călită este dulce, aromată, foarte gustoasă și este o mâncare potrivită pentru post.
Tartă cu spanac și brânză de capră
Tartă cu spanac, pregătită cu aluat cumpărat din comerț, cu o umplutură delicioasă cu brânză de capră.
Ratatouille
Ratatouille este o bine-cunoscuta tocana de legume provenind din Provence, o regiune din Franta renumita pentru legumele si ierburile gustoase de aici.
Cheesecake cu zmeura
Cheesecake cu zmeura – pentru acest cheesecake se face o crema fina si dulce de ciocolata alba care contrasteaza cu gustul acrisor al fructelor de zmeura.
Prajitura cu vafe, mascarpone si zmeura – Deliciu de Weekend
Prajitura cu vafe, mascarpone si zmeura Deliciu de Weekend – o prajitura care se face foarte rapid, care arata senzational si care are un gust delicios.
Article Tags:
alimentatie sanatoasa · alimente · cakes · cel mai bun cozonac · cozonac pufos · Cozonac Rosenkrantz · deliciu · deliciu de weekend · dessert · diete · dulciuri romanesti · mancare sanatoasa · nutritie · recenzii alimente · recipes · reteta cozonac · retete · retete bunica · retete casa · retete culinare · retete de Craciun · retete de porc · retete delicioase · retete festive · retete rapide · retete romanesti · sanatate · tasty recipes · weekend delight