nov. 30, 2015
2764 Views

Clafoutis cu mandarine si prune – Reteta Video

Written by

Clafoutis, o delicioasa prajitura traditionala din regiunea franceza Limousin. Pare ceva complicat…dar nu este deloc…

     Video: 2 minute si jumatate

Unii spun ca numele vine din occitana (limba vorbita in sudul Frantei) de la cuvantul clafir, care inseamna a umple…altii spun ca originea numelui deriva din franceza veche claufir (din latina clavo figere) care însemna „a fixa cu niste cuie”, asa cum ciresele raman fixate în aluat.
    Regiunea Limousin era plina de ciresi…asa ca prajitura la origine se facea cu cirese…dar se poate face si cu alte tipuri de fructe, in special cele zemoase, prune, caise, piersici, pere. Unele retete recomanda ca fructele sa se foloseasca cu samburi datorita aromei dar eu nu i-am folosit.


  • Reteta: frantuzeasca rustica
  • Dificultate: medie
  • Timp de pregatire: 20 min
  • Timp de coacere : 30 min

Clafoutis cu prune 7

Ingrediente Clafoutis

  • 180 g faina
  • 150 g zahar
  • o pastaie de vanilie (sau 2 pliculete de zahar vanilat sau 3 picaturi de esenta de vanilie)
  • 200 ml lapte
  • 30 ml frisca lichida (30% grasime)
  • 6 oua
  • 500 g prune coapte
  • 1 mandarina
  • putina sare
  • 80 g unt
  • 1/2 plic praf copt
  • coaja rasa de la jumatate de portocala
Clafoutis cu prune 6

Preparare Clafoutis

  1. Se separa albusurile de galbenusuri.
  2. Albusurile se bat spuma la mixer
  3. Galbenusurile se bat cu telul si cu 50 g din zahar pana devin cremoase
  4. Se pune faina, restul de zahar si praful de sare intr-un castron
  5. Se face un gol la mijloc si se adauga galbenususurile. Se amesteca
  6. Se adauga spuma de albus. Se amesteca.
  7. Se adauga laptele, frisca lichida, vanilia, coaja rasa de portocala si praful de copt. Se amesteca
  8. Prunele se spala si se scot samburii. Mandarina se decojeste si se desface in feliute
  9. Intr-o cratita, pe foc, se topeste untul. Fructele se calesc 5 minute in unt
  10. Fructele calite se aseaza intr-o tava. Apoi se toarna compozitia.
  11. Se da tava la cuptor la foc mediu aproximativ 30 de minute, pana se rumeneste
Reteta Clafoutis cu mandarine si prune
Reteta Clafoutis cu mandarine si prune

retete desert

Cheesecake cu zmeura

Cheesecake cu zmeura

Catalina23/04/20211 min read
Cheesecake cu zmeura – pentru acest cheesecake se face o crema fina si dulce de ciocolata alba care contrasteaza cu gustul acrisor al fructelor de zmeura.
Prajitura cu vafe, mascarpone si zmeura – Deliciu de Weekend

Prajitura cu vafe, mascarpone si zmeura – Deliciu de Weekend

Catalina16/04/20211 min read
Prajitura cu vafe, mascarpone si zmeura Deliciu de Weekend – o prajitura care se face foarte rapid, care arata senzational si care are un gust delicios.
Clatite cu mascarpone (de cacao)

Clatite cu mascarpone (de cacao)

Catalina27/03/20211 min read
Clatite cu mascarpone – clatite delicioase de cacao umplute cu crema fina de mascarpone
Frisca naturala

Frisca naturala

Catalina26/03/20212 min read
Cum se bate frisca naturala? Frisca naturala este obtinuta din smantana proaspata grasa (35% grasime). Se face usor daca respectati cateva lucruri de baza.
Catalina

Eu sunt Catalina si prin blogul meu de retete vreau sa va ofer retete incercate de mine si preparate cu dragoste pentru gatit si pentru mancare buna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *