Untisorul – Planta Pastelui (in anumite zone din tara se consuma in timpul Pastelui, ajutand organismul sa-si revina dupa perioada postului)

Atentie: dupa inflorirea plantei, frunzele devin otravitoare (anemonina si protoanemonina apar in frunze dupa inflorirea plantei, iar acestea au actiune toxica asupra organismului)
Alte denumiri: Fetica, salata mielului Planta: salbatica, de padure
Se folosesc: frunzele, radacina (doar inainte de inflorire) Perioada: primavara
La ce este bun untisorul:·

  • Digestie dificila – stimuleaza secretia salivara
  • Alergii – frunzele de Untisor sunt renumite pentru proprietatile lor anestezice si antiinflamatoare
  • Acnee – frunzele calmeaza iritatiile la nivelul epidermei
  • Varice – curele cu frunze de Untisor sunt un extraordinar stimulator al circulatiei venoase, ajutand totodata la tonifierea peretilor capilari.
  • Curatarea dintilor, petalele florilor fiind folosite in acest scop.
  • Hemoroizi

Contine:

  • Primavara devreme, inainte de inflorire, frunzele contin cantitati mari de vitamina C
  • acid ficaric
  • ficarina
  • tannin
  • saruri minerale

Frunzele se pot folosi astfel:

  • Salate (amestecati frunzele cu putina ceapa, ulei, otet si sare)
  • Supe (adaugate doar la final)
  • Infuzie (preparata din frunze si radacina, uscata apoi)

Infuzie de untisor

  • 200 ml apa
  • 1 lingura de radacina si frunze uscate
  • Se fierbe apa si radacina timp de 20 de minute,
  • Se ia de pe foc şi se acopera timp de 10 minute
  • Se strecoară printr‑o sită.

Contraindicatii:

·       nu se consuma de femeile insarcinate si mamele care alapteaza