apr. 5, 2015
1007 Views

Untisor

Written by

Untisorul – Planta Pastelui (in anumite zone din tara se consuma in timpul Pastelui, ajutand organismul sa-si revina dupa perioada postului)

Atentie: dupa inflorirea plantei, frunzele devin otravitoare (anemonina si protoanemonina apar in frunze dupa inflorirea plantei, iar acestea au actiune toxica asupra organismului)
Alte denumiri: Fetica, salata mielului Planta: salbatica, de padure
Se folosesc: frunzele, radacina (doar inainte de inflorire) Perioada: primavara
La ce este bun untisorul:·

  • Digestie dificila – stimuleaza secretia salivara
  • Alergii – frunzele de Untisor sunt renumite pentru proprietatile lor anestezice si antiinflamatoare
  • Acnee – frunzele calmeaza iritatiile la nivelul epidermei
  • Varice – curele cu frunze de Untisor sunt un extraordinar stimulator al circulatiei venoase, ajutand totodata la tonifierea peretilor capilari.
  • Curatarea dintilor, petalele florilor fiind folosite in acest scop.
  • Hemoroizi

Contine:

  • Primavara devreme, inainte de inflorire, frunzele contin cantitati mari de vitamina C
  • acid ficaric
  • ficarina
  • tannin
  • saruri minerale

Frunzele se pot folosi astfel:

  • Salate (amestecati frunzele cu putina ceapa, ulei, otet si sare)
  • Supe (adaugate doar la final)
  • Infuzie (preparata din frunze si radacina, uscata apoi)

Infuzie de untisor

  • 200 ml apa
  • 1 lingura de radacina si frunze uscate
  • Se fierbe apa si radacina timp de 20 de minute,
  • Se ia de pe foc şi se acopera timp de 10 minute
  • Se strecoară printr‑o sită.

Contraindicatii:

·       nu se consuma de femeile insarcinate si mamele care alapteaza

 

Article Categories:
Plante aromatice
Catalina

Eu sunt Catalina si prin blogul meu de retete vreau sa va ofer retete incercate de mine si preparate cu dragoste pentru gatit si pentru mancare buna.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *