• Reteta austro-ungara
  • Dificultate: mare
  • Portii: un tort cu diametrul de 23 cm

 Ingrediente foi (7 foi):

  • 10 oua mari
  • 10 linguri faina
  • 10 linguri zahar pudra
  • esenta vanilie

Ingrediente Crema:

  • 7 oua
  • 11 linguri de zahar pudra
  • 80 g unt (tinut la temperatura camerei)
  • 200 g ciocolata neagra
  • esenta de rom

Ingediente Caramel:

  • 15 linguri de zahar tos
  • 1 lingura apa
  • 3 linguri frisca lichida

Preparare foi:

  1. Albusurile se bat spuma tare cu 5 linguri de zahar si putina sare.
    Dobos
  2. Galbenusurile se bat spuma pana devin albe cu 5 linguri de zahar si putina sare si se adauga vanilia.
    Galbenusurile se amesteca putin cate putin cu albusurile.
  3. Se amesteca faina si se adauga putin praf de copt (nu amestecati f mult…doar pana se incorporeaza).
  4. Tavile se tapeteaza cu hartie si se fac 7 foi rotunde din aluat (delimitati foile cu o forma de tort).
  5. Foile se coc in cuptor, la foc mediu, max 15 minute (pana se rumenenesc pe margini).
  6. Se scot, se pudreaza cu zahar praf si se lasa sa se raceasca fara sa se suprapuna.

Preparare Crema:

  1. Ouale cu zaharul pudra se amesteca.
  2. dobosSe pune oala intr-o alta oala cu apa fierbinte care este pe foc.
  3. Se lasa 5 minute pana se incalzeste putin continutul, se scoate oala si se bat ouale cu mixerul 10 minute (pana devin o spuma albicioasa).
  4. Untul (tinut la temperatura camerei) se mixeaza.
  5. Ciocolata neagra – se topeste intr-un vas cu apa fierbinte pe foc
  6. Se adauga untul si ciocolata peste spuma de oua si se mai pune putina esenta de rom. Se lasa la frigider jumatate de ora.
  7. In timpul asta se prepara un caramel pe foc din zahar si 1 lingura apa. Se lasa pana se topeste zaharul si apoi se adauga 3 linguri de frisca lichida (frisca face caramelul mai moale si mai elastic – pt cei carora nu le place caramelul tare)
    Se aseaza una din foi pe o forma de tort si se taie in 8 bucati (ca in prima poza).
  8. Se toarna caramelul peste foaie (imediat ce se ia de pe foc). Se mai taie odata ca sa separam si caramelul.
    Apoi…se pune o foaie si putina crema, iar foaie, iar crema…se foloseste crema si pentru a acoperi marginile tortului.
    Deasupra se aseaza triunghiurile de caramel (acestea pot fi asezate mai tarziu…dupa ce se raceste tortul la frigider si se intareste crema 🙂
Tort dobos deliciu de weekend

Tort dobos deliciu de weekend

 
Summary
recipe image
Recipe Name
Tort dobos
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)