Crema de zahar ars fara caramel / Creme brulee

  • Reteta: clasica
  • Dificultate: medie
  • Recipiente: 2 forme de copt din ceramica cu diametrul de 11 cm si inaltimea de 5 cm (Metro)
  • Sfaturi pentru succesul Cremei de zahar ars:
    – folositi forme mici de ceramica (crema se face mult mai rapid si se raceste repede)
    – coaceti la foc mic
    – nu lasati apa de bain marie sa fiarba…altfel se strica crema

INGREDIENTE:

  • 1/2 litru lapte
  • 5 oua
  • 100 gr cu zahar pentru crema
  • 1 plic cu zahar vanilat
  • 2 picaturi esenta de rom

PREPARARE:

  1. Incalziti cuptorul
  2. Ouale se bat la mixer pana devin spuma.
  3. Se adauga zaharul tos
  4. Se adauga plicul de zahar vanilat si 2 picaturi de esenta de rom (in functie de cum va place romul)
  5. Se adauga laptele si se amesteca
  6. Se adauga crema in vas / vase
  7. Vasele cu crema se aseaza intr-o tava cu apa (bain marie)
  8. Tava se da la cuptor la foc foarte mic (Apa din tava nu trebuie sa fiarba deoarece se strica crema…daca vedeti ca incepe fierberea trebuie scoasa tava si inlocuita apa. Faceti asa de fiecare data cand este necesar)
  9. Se lasa la cuptor aproximativ 40 minute pana se incheaga crema (atentie: daca vasele tale sunt mici, ca ale mele, crema se face repede. Daca faci crema intr-un vas mare sau daca cresti proportia ingredientelor este nevoie de o ora sau chiar 1 ora jumatate la cuptor)
  10. Cand s-a inchegat crema se adauga putin zahar deasupra
  11. Daca aveti grill la cuptor, porniti-l si lasati zaharul 5 minute sa se rumeneasca. Daca nu aveti grill, zaharul se va rumenii oricum dar nu atat de pronuntat
  12. Se scoate din cuptor si se lasa la racit
  13. Dupa ce s-a racit se da la frigider cel putin 2 ore