Necesar:

  • o forma de tort cu fund detasabil (23 cm)

Crema de vanilie:

  • 2 galbenusuri
  • 2 linguri zahar tos
  • 2 lingurite amidon
  • 250ml lapte integral
  • 1 lingurita esenta de vanilie

Blat

  • 4 oua
  • 250 g zahar tos
  • 90 ml apa fiarta recent
  • 1 1/2 lingurita praf copt
  • 200 g faina
  • unt pt uns forma

Decor:

  • 500 g Caspuni
  • 2-3 lingurite de zahar tos (optional)
  • 500 ml frisca lichida grasa indulcita

Preparare:

  1. Crema necesita racire la frigider cel putin 3 ore.
  2. Se pregateste crema
  3. Intr-o forma cu fund dublu se amesteca ingredientele pentru crema: galbenusurile, zaharul, amidonul si laptele. Esenta nu se pune inca.
  4. Se amesteca pe foc mic incontinuu pana incepe sa se ingoase (aproximativ 5 minute). Atentie mare, pentru ca amestecul nu trebuie sa fiarba. Daca simtiti ca e prea fierbinte trageti de pe foc si continuati amestecarea apoi puneti iar pe foc.
  5. Dupa ce s-a ingrosat se ia de pe foc, se adauga esenta de vanilie si se continua amestecarea pana cand crema se raceste.
  6. Dupa ce s-a racit se pune o folie alimentara exact pe suprafata cremei pentru a nu se crea o pojghita
  7. Se pune crema la frigider pentru 3 ore
  8. Se pregateste blatul
  9. Se preincalzeste cuptorul la 180 grade
  10. In mixer se pun ouale care se bat cu zaharul pana cand se albesc si devin spumoase
  11. Se fierbe apa
  12. Se da mixerul pe viteza mica si se adauga apa fiarta
  13. Intr-un alt bol se amesteca faina cu praful de copt
  14. Se adauga amestecul de faina si praf de copt in ploaie peste oua (mixerul trebuie sa fie la viteza mica)
  15. Aveti grija sa nu faca cocoloase si cu o spatula impingenti de pe margini faina neincorporata in timpul amestecarii
  16. Ungenti forma cu unt
  17. Puteti pune hartie de copt in forma, daca vreti
  18. Puneti compozitia in forma si dati la cuptor lasand focul mediu
  19. Lasati aproximativ 30 de minute pana blatul devine auriu si trece testul cu scobitoarea (scobitoarea trebuie sa iasa curata dupa ce o infingeti in blat)
  20. Scoateti blatul din cuptor si din forma (usor) si lasati la racit 15 minute
  21. Pregatiti decorul
  22. O parte din capsuni le taiati feliute rotunde iar altele lasati-le intregi
  23. Cele taiate feliute le puneti intr-un castron si le presarati cu zahar (optional, daca credeti ca sunt capsunile acrisoare)
  24. Bate frisca bine pana se intareste
  25. Montarea prajiturii
  26. Va recomand sa montati prajitura in forma de tort in care ati facut blatul pentru ca apoi s-o dati la frigider sa se intareasca, inainte s-o taiati
  27. Se taie blatul in 3 felii (daca vi se pare prea moale puteti sa-l taiati in doua)
  28. Asezati prima felie pe fundul formei
  29. Amestecati o treime din frisca cu crema de vanilie scoasa de la frigider
  30. Puneti deasupra formei de blat jumatate din crema de vanilie amestecata cu frisca
  31. Asezati feliile de capsuni intr-un strat
  32. Puneti a doua felie de blat
  33. Apoi puneti restul de crema de vanilie
  34. Si apoi iar un strat de capsuni
  35. Asezati ultima felie de blat
  36. Ornati cu frisca si cu capsuni intregi
  37. Dati la frigider pentru cel putin 2 ore