Reteta muraturi asortate – in otet

Ingrediente:

  • 1 l Otet de Vin
  • 350 g zahar
  • 2 l apa
  • 150 g miere
  • 50 g sare neiodata – obligatoriu sare neiodata (daca folositi din cea obisnuita pentru alimentatie muraturile se vor inmuia)
  • conopida taiata buchetele
  • varza rosie taiata in 4 bucati
  • gogosari intregi
  • gogonele
  • pepenasi mici
  • hrean proaspat, radacina taiat lung
  • bete de marar uscat
  • buchetele de cimbru uscat
  • telina ( cu Frunze si tulpina) taiata pe lung, in 4
  • ceapa taiata solzi
  • usturoi curatat
  • morcovi
  • ardei iute
  • frunze de visin
  • frunze de dafin
  • piper boabe
  • boabe de mustar

Preparare:

  1. Se prepara intr-o oala lichidul: se pune apa, otetul, zaharul, sarea, mierea si frunzele de dafin. Se lasa pe foc pana clocoteste.
  2. Se lasa sa se raceasca
  3. Borcanele trebuie sa fie curate si uscate
  4. Pe fundul borcanelor se pun frunze de visin
  5. Se aseaza legumele in borcane
  6. Peste legume se pun boabele de piper si mustar
  7. Apoi se toarna lichidul
  8. Se aseaza deasupra crengutele de marar si apoi cele de visin
  9. Se pun deasupra 2 crengute in cruce care sa tina legumele in lichid
  10. Se inchid borcanele ermetic
  11. Se pastreaza in loc intunecat si racoros
  12. Muraturile sunt gata in 4 saptamani

muraturi-cu-gogonele-3 muraturi-cu-gogonele-2