• Planta salbatica de padure
  • Se folosesc frunzele proaspete
  • Gust: de usturoi
  • Sezon: primavara

Conține

  • vitamina A
  • Vitamina C
  • Complex de vitamina B
  • Săruri minerale de calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru.
  • Sulfură de alil (aceasta da gustul și mirosul caracteristic tuturor speciilor din genul Allium, din care face parte și usturoiul)
  • Oligoelemente.

 Se consuma:

  • In salate
  • Preparata ca mujdei (pisata cu sare si amestecata cu ulei)
  • Salată cu leurda: o mână de frunze proaspete se spală bine cu apă călduţă, se taie mărunt şi se pun într-un castron. Se amestecă cu o linguriţă de oţet de miere, un vârf de cuţit de sare şi o jumătate de linguriţă de ulei (se consumă în maxim 30 de minute de la preparare).

Consumul de leurda este benefic la:

  • fluidificarea sângelui
  • menţinerea tendinţei de coagulare în limite normale
  • eliminarea disconfortului care apare la nivelul:
          – sistemului venos al membrelor inferioare
          – venelor hemoroidale
  • protejarea vaselor capilare sanguine
  • menţinerea concentraţiei normale a colesterolului în sânge
  • eliminarea lichidelor reţinute în exces în corp
  • detoxifierea organismului
  • menţinerea tensiunii arteriale în limite normale
  • protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.

 Retete cu leurda:

http://www.deliciudeweekend.ro/mujdei-cu-rosii-la-gratar/