• Reteta: de Craciun
  • Dificultate: medie

Ingrediente

  • 1 bucată de ficat de porc
  • 1 bucată plămân de porc
  • 2 bucăţi de splină de porc
  • 500 de grame de slănină de porc
  • 2 cepe
  • foi de dafin
  • piper
  • sare
  • 1 căpăţână de usturoi
  • maţe groase

Preparare:

  1. Organele de porc se spală foarte bine cu apă rece.
  2. Se pun într-o oală, împreună cu ceapa tăiată pe jumătate, se acoperă cu apă.
  3. Se adaugă sare şi foi de dafin şi se lasă să fiarbă timp de 30 de minute.
  4. Când organele sunt fierte se scot într-un castron şi se lasă să se răceasca
  5. Apoi se dau prin maşina de tocat.
  6. Peste amestec se adaugă usturoiul pisat.
  7. Se amestecă bine cu zeamă în care au fiert organele, astfel încât la final compoziţia să fie cremoasă.
  8. Se adauga sare şi piper dupa gust, apoi se umplu cu acest amestec maţele.
  9. Maţele să nu fie foarte pline; compoziţia se turteşte pentru a nu avea probleme atunci când se fierbe.
  10. Se leagă capetele maţelor cu sfoară.
  11. Se pun la fiert în apă rece.
  12. Când încep să fiarbă se fac câteva înţepături cu acul, pentru a nu se sparge în timpul fierberii (se eliberează presiunea formată în interior).
  13. Se fierb la foc mic timp de 30 minute.
  14. După ce au fiert se scot şi se lasă să se răcească.
  15. Se păstrează la rece.
  16. Se aseaza pe masa de Crăciun 🙂