Dec 10, 2017
167 Views

Fontana di Trevi, Roma

Written by
banner

Fontana di Trevi, Roma – Fantana care-ti asigura intoarcerea la Roma

Vechime 255 de ani
Tip obiectiv Fantana Arteziana
Locatie Roma, Italia
Cum ajungi Masina, Avion, Tren
Cand sa-l vizitezi Oricand…intrarea este libera
 Locatia in Roma  Piata Trevi
Descriere Fontana di Trevi este cea mai cunoscută și probabil cea mai frumoasa fântână arteziană din Roma. Acest monument impresionant domină micuța piață Trevi situată in cartierul Quirinale.

Fontana di Trevi este una din cele mai vechi surse de apa din Roma deoarece se afla la capătul unui apeduct construit în anul 19 î.Hr. ce se numește Aqua Virgo. Acest apeduct aduce apa de la izvoarele Salone (aproximativ 20 km depărtare de Roma) și aprovizionează fântânile din centrul istoric al Romei cu apă.

In 1732, din ordinul papei Clement al XII-lea, a fost angajat Nicola Salvi pentru a ridica o fantana mare în Piața Trevi. Mai existase un plan de construcție al unei astfel de fantani după un proiect de Bernini care fusese amanat în urma cu un secol după moartea papei Urban al VIII-lea. Salvi și-a construit capodopera pe bază vechiului proiect al lui Bernini. Construcția monumentalei fântâni baroce a fost finalizata abia în anul 1762.

Figura centrala a fântânii Trevi este Neptun, zeul mării, care se afla într-un car de lupta ce are forma unei scoici, tras de doi caluți de mare. Unul dintre cai este naravaș iar celalalt este calm și supus. Aceștia simbolizeaza dispoziția fluctuanta a marii.

La stânga lui Neptun se gasește o statuia zeitei Abundentei, iar in dreapta este statuia Zeului Sanatatii. Deasupra statuii Zeitei Zbundentei se afla  un basorelief înfațișându-l pe Agrippa, ginerele împaratului din anul 19 i. Hr., aproband planurile de constructie pentru apeduct. Deasupra Zeului Sanatatii se află reprezentarea fecioarei ce îndreapta soldații către apă.

Stiati ca
  • Fontana di Trevi este una din cele mai vechi surse de apa din Roma deoarece se afla la capătul unui apeduct construit în anul 19 î.Hr. ce se numește Aqua Virgo. Acest apeduct aduce apa de la izvoarele Salone (aproximativ 20 km depărtare de Roma) și aprovizionează fântânile din centrul istoric al Romei cu apă.
  • Arhitectul care a castigat initial concursul pentru proiectarea fantanii a fost Alessandro Galilei din familia celebrului astronom Galileo. Acesta nu a fost acceptat de populatie deoarece era din Florenta si nu din Roma. Ca urmare proiectul a fost dat lui Nicola Salvi care era din Roma.
  • Fondurile pentru constructia fantanii au fost adunate din Jocul la Loto din acea vreme
  • Fantana este construita din acelasi material ca si Colosseum-ul si anume din piatră de travertin, un nume care înseamnă “din Tiber” în latina – un mineral format din carbonat de calciu rezultat din apele de izvor, în special cele termale
  • Fantana utilizează circa 2.824.800 de metri cubi de apa in fiecare zi! Apa este reciclata si directionata spre fantanile cu apa de baut din jurul pietii
  • Legenda spune ca cel ce arunca o moneda in apa se va întoarce la Roma. Aceasta moneda trebuie aruncată peste umar cu spatele la fântana.
  • Aproximativ 3000 E sunt aruncati in aceasta fantana, zilnic
  • Monedele din fantana sunt stranse in fiecare noapte si folosite in scopuri caritabile

 

Surse: www.wikipedia.org, www.walksofitaly.com

 

Summary
Review Date
Reviewed Item
Fontana di Trevi, Roma
Author Rating
51star1star1star1star1star
Article Categories:
Vacante si Calatorii
banner

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Meniu