• Reteta: moderna
  • Dificultate: mare
  • Timp de preparare:2 ore

Ingrediente:

Aluat

  • 400 g faina
  • 2 oua
  • 2 pliculete zahar vanilinat
  • Coaja rasa de la o lamiae
  •  1 fiola esenta de rom
  • 110 ml lapte
  • 1 pliculet drojdie
  • 75 g zahar tos
  • Un praf de sare

Crema de unt:
– 130 g unt
– 150 g zahar tos

  • 60 g nuca pentru umplut
  • 250 g zahar pentru caramelizat exteriorl cozonacului (recomand adaugarea a doua linguri de smantana grasa lichida daca doriti un caramel mai moale, Daca doriti crocant, se foloseste doar zahar)

Preparare:

  1. Alegem miezul de nuca
  2. Miezul de nuca se pune intro tigaita si se celeste la foc iute timp de 2 minute
  3. Se macina miezul de nuca (nu f mult)
  4. Se prepara crema de unt cu mixerul sau intr-un castron: untul se amesteca bine cu 150g zahar tos.
  5. Luam o forma(diametrul 25cm), turnam in ea zaharul (250g), punem pe foc si caramelizam zaharul, amestecand din cand in cand cu o lingura de lemn
  6. Dupa ce zaharul s-a carmelizat, printr-o miscare circulara a cratitei imprastiem caramelul pe peretii cratitei. Se lasa cratita la racit.
  7. Ingredientele pentru aluat se pun in masina de paine la programul pentru coca (fara coacere): laptele caldut, pliculetele de zahar vanilinat, zaharul tos, fiola de esenta de rom, coaja rasa de la o lamaie, 2 oua, pliculetul de drojdie, faina cernuta in prealabil si un praf de sare. Dupa terminarea programului (framantat si dospit) se scoate coca.
  8. Se face cald in bucatarie
  9. Pe o plansa de lucru se presara faina si se pune coca
  10. Se intinde cu facaletul o foaie dreptunghiulara (grosime 1 cm) lunga de aprox 25 cm
  11. Se unge foaia cu crema de unt
  12. Se presara miezul de nuca
  13. Se ruleaza
  14. Se taie 6 rondele egale (de aprox 6 cm)
  15. Se aseaza picioare, in cratita cu zahar caramelizat. Rondelele se aseaza cu spatii intre ele in forma de floare, deaorece dupa ce cresc se vor uni.
  16. Se acopera cu un prosop si se lasa la crescut aproximativ o ora
  17. Dupa ce a crescut se pune la cuptor, la foc mic, 45 de minute
  18. Atentie: DUPA CE S-A RUMENIT, SE SCOATE RAPID DE LA CUPTOR SI SE RASTOARNA IMEDIAT DIN CRATITA. Daca se raceste caramelul, nu mai se poate scoate cozonacul din cratita