mart. 31, 2018
16965 Views

Cozonac pufos cu nuca si cacao

Written by

Cozonac pufos – Faceti cald in bucatarie, pregatiti tavitele, preparati coca si umplutura de nuca, rulati cozonacii, priviti-i cum cresc in cuptor, savurati gustul copilariei.

This post is also available in: English

  • Portii: 2 cozonaci
Cozonac pufos cu nuca si cacao

Ingrediente reteta de Cozonac pufos cu nuca si cacao:

Aluat Cozonaci

  • 600 g faina (cernuta de cu seara)
  • 200 ml lapte caldut
  • 150 g zahar
  • 2 plicuri drojdie uscata
  • 8 galbenusuri
  • coaja rasa de la o jumatate de lamaie
  • 150 g unt topit

Umplutura:

  • 150 g nuci macinate
  • 2 linguri cacao
  • esenta de rom
  • 2 albusuri de ou

Pentru uns cozonacii:

  • 1 galbenus amestecat cu putin lapte
  • putin zahar brun

Preparare Cozonac pufos cu nuca si cacao:

Cu o seara inainte se cerne faina intr-un castron mare de 2 ori si se acopera cu un servet curat si se lasa peste noapte.

  1. Se face cald in bucatarie si se inchid geamurile in asa fel incat sa nu fie nici pic de curent. Cozonacul are nevoie de multa caldura ca sa creasca frumos
Cozonac pufos cu nuca si cacao
Cozonac pufos

Umplutura

  • Se faramiteaza nucile (fie in blender, fie manual, intr-un prosop)
  • Se bat albusurile pan devin spumoase
  • Se adauga in spuma de albus, nucile faramitate, cele 2 linguri de cacao si esenta de rom
  • Se amesteca putin si se lasa deoparte pentru a ne ocupa de aluat

Cozonacii

  • A doua zi, se pregatesc toate ingredientele (se lasa la temperatura bucatariei 30 de min inainte sa incepeti treaba)
  • Se porneste cuptor (acesta va face cald in bucatarie, lucru necesar pentru reusita cozonacilor)
  • Se adauga un praf de sare in faina
  • Se face o groapa in mijlocul fainii
  • Se adauga drojdia si galbenusurile.
  • Se amesteca pana se incorporeaza
  • Se incepe framantarea
  • Zaharul se amesteca in laptele caldut. Se toarna putin cate putin peste amestecul de faina.
  • Se adauga untul topit si lasat sa se raceasca dar nu direct pe coca (puneti pe marginile copaii).
  • Se framanta din ce in ce mai puternic.
  • In timpul framantarii se loveste coca de marginile castronului.
  • Acest lucru face coca sa ia aer, in timpul framantarii, si apoi sa creasca frumos.
  • De obicei framantarea se face 30 min.
  • Se lasa la crescut, la cald
  • Se pregatesc formele de cozonac ungandu-le cu putin ulei si aseazandu-le pe aragaz, la cald.
  • Se presara faina pe blatul de bucatarie si se ung mainile cu putin ulei si apoi cu faina.
  • Se scoate coca si se framanta putin pe blat
  • Se intinde coca cu un facalet intr-un dreptunghi
  • Se impatureste apoi in 4 si se lasa pe blat sa se odihneasca, 15 minute
  • Se framanta apoi aluatul si se imparte in 4
  • Pentru primul cozonac luam 2 bucati si le intindem intr-o foaie dreptunghi
  • Se pune umplutura pe fiecare foaie si apoi se impletesc cele 2 foi si se aseaza in forma de cozonac
  • La fel si pentru cozonacul al doilea
  • Se mai lasa la crescut 30 de minute, pe aragaz
  • Se ung cu o pensula cu amestecul de galbenus, lapte si zahar
  • Se pun tavile in cuptorul incins, pe gratar la mijloc (atentie, cozonacii vor creste, deci nu puneti gratarul pe santul de sus) pentru aproximativ 45 de minute la foc mediu (cuptor cu gaz) sau la 170 C la cuptorul electric.

 


Eu sunt Catalina si prin blogul meu de retete vreau sa va ofer retete incercate de mine si preparate cu dragoste pentru gatit si pentru mancare buna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Meniu