• Secrete:
    • cerneti faina de cu seara
    • incalziti bucataria inainte sa va apucati de preparare (geamuri inchise)
    • daca nu aveti soba, dati drumul la aragaz si cuptor in bucatarie si cresteti cozonacii pe dulapurile de sus din bucatarie 🙂
    • folositi oua proaspete
  • Reteta: Cozonac pufos cozonac-moldovenesc-cu-nuca-si-fructe-confiate-17 moldovenesc (3 cozonaci)
  • Dificultate: mare

Ingrediente:

  • 1 kg faina
  • 330 g zahar tos
  • 1 lingurita esenta rom
  • 350 ml lapte
  • 2 linguri ulei floarea-soarelui
  • 30 g unt (80% grasime)
  • 1 lingura smantana (20% grasime)
  • 2 pliculete zahar vanilinat
  • 15 galbenusuri
  • 8 albusuri
  • 1 ou intreg
  • 1 lingura zahar brun (pt decor)cozonac-moldovenesc-cu-nuca-si-fructe-confiate-31
  • coaja rasa de la o lamaie
  • coaja rasa de la o portocala
  • 50 g drojdie proaspata
  • 1/2 lingurita sare

Umplutura cu nuca si ciocolata:

  • 5 linguri crema de ciocolata Nutella
  • 70 g zahar tos
  • 1 lingurita esenta rom
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 150 g nuci rasnite
  • nitel lapte

+  150 g fructe confiate

Preparare:

Aluatul 

  1. Dizolvati drojdia intr-un pahar de lapte caldut.
  2. Cerneti 400 g faina intr-un castron si amestecati-o cu drojdia.
  3. Puneti si restul de lapte, tot caldut, si lasati sa creasca intr-un loc cald.
  4. Separati 15 oua astfel: cele  15 galbenusuri in vasul de la mixer pentru a le bate cu telul si 8 albusuri intr-un alt castron, iar restul de 12 albusuri le folositi pentru altceva
  5. Puneti cele 330 g zahar tos peste galbenusuri si pliculetele de zahar vanilinat.
  6. Porniti telul, intai la viteza mica, apoi tot mai mare, pana cand se topeste zaharul si obtineti o spuma cremoasa
  7. Adaugati coaja rasa de lamaie si de portocala, apoi cele 2 linguri de ulei, romul, esenta de rom si smantana.
  8. Bateti cele 8 albusuri, cu sare, pana cand obtineti o bezea.
  9. Incorporati-o treptat, cu o spatula, in crema de galbenusuri.
  10. Puneti peste spuma cu multe oua, maiaua.
  11. Puneti in vasul de la masina de paine restul de faina (800 g).
  12. Topiti 170 g de unt si incorporati-l, tot treptat (turnandu-l intai in palma si apoi in aluat).
  13. Lasati  sa mai framante aluatul vreo 30 de minute
  14. Apoi,  framantati manual vreo 30 de min.
  15. Topiti 25 g de unt si ungeti cu el suprafata aluatului.
  16. Lasati la crescut, tot intr-un loc cald, pana cand isi dubleaza volumul.

Umplutura de ciocolata:

  1. Amestecati, intr-un castron, ciocolata, esentele si nuca.
  2. Daca este prea groasa compozitia mai adaugati nitelus lapte

Pregatirea inainte de coacere

  1. Cand aluatul de cozonac este suficient de crescut este momentul sa trecem la aranjarea cozonacilor.
  2. Ungeti cu unt formele de cozonac
  3. Topiti restul de unt.
  4. Ungeti blatul de lucru si apoi mainile, astfel incat aluatul sa nu se lipeasca.
  5. Luati aproape o jumatate din aluat si intindeti-l, cu mainile, intr-un dreptunghi, gros de 1 cm
  6. Pe foaie puneti crema de ciocolata
  7. Rulati si lasati pe blat
  8. Luati o alta bucata din aluat si intindeti o noua foaie
  9. Puneti fructele confiate
  10. Rulati
  11. Cele doua rulouri se impletesc si apoi se pune impletitura in forma de cozonac
  12. Cei 3 cozonaci se lasa sa creasca la cald
  13. Se dau la cuptorul preincalzit la foc mediu timp de aproximativ 45 de min sau pana trece testul paiului (se infige paiul in cozonac si trebuie sa iasa curat)
  14. Cand sunt aproape gata se ung cu oul si apoi se presara zahar brun
  15. Se mai lasa 5 min sa se rumeneasca