Iata cele mai periculoase bacterii penru sarcina:

  • Listeria. Aceasta este o bacterie rara ce se gaseste in laptele nepasteurizat, ficat si in carnea nefiarta sau in mancarurile preincalzite. Evitati aceste produse care pot declansa pierderea sarcinii sau nasterea fatului mort. Intotdeauna fierbeti bine de tot carnea si nu consumati lapte crud, carne si mezeluri neprelucrate termic, branza cu mucegai, oua crude(maioneza, creme nefierte).
  • Toxoplasmoza. Aceasta este cauzata de un parazit ce se gaseste in materiile fecale ale cainilor si pisicilor, precum si in carnea cruda. Intotdeauna spalati-va pe maini dupa ce v-ati jucat cu un animal si evitati sa luati contact cu tavita lor de nisip. Purtati manusi cand gradinariti. 
  • Salmonella. Aceasta este o infectie cu o bacterie ce se gaseste in oua si carne de pui, o infectie ce cauzeaza febra, dureri abdominale si diaree severa. Se distruge prin gatire.

Iata cateva alimente pe care trebuie sa le eviti in sarcina:

  • Carnea nepreparata termic suficient – Insuficienta preparare termica a carnii poate duce la toxoplasmoza si la dezvoltarea unei largi varietati de bacterii.
  • Branzeturi cu mucegai – Aceste branzeturi pot contine bacterii periculoase pentru sarcina. Este bine sa eviti branzeturile:  Brie, Camembert, feta, blue cheese
  • Ou crud – Este nevoie sa eviti toate alimentele, sosurile si cremele preparate din ou crud. Oul crud poate contine bacteria salmonella care este foarte periculoasa pentru sarcina. Ouale trebuie gatite foarte bine inainte sa le consumi. Nu gusta din coca preparata cu ou.
  • Lapte si branzeturi nepasteurizate – Acestea pot fi mediu prielnic pentru bacteria listeria ce poate fi nu doar periculoasa dar poate pune in pericol viata ta si a copilului.
  • Atentie la sucurile proaspat stoarse la restaurante, baruri sau in diverse gospodarii – Aceste nu au cum sa fie pasteurizate ca sa te fereasca de bacterii precum salmonella sau E. coli. Bineinteles ca fructele sunt foarte bune in sarcina daca sunt spalate corespunzator si stoarse chiar de tine in recipiente curate.
  • Sushi – nu se mananca peste crud sau afumat sub nicio forma. Nu poti manaca icre. Pestele crud sau derivatele din el crude pot contine bacterii periculoase. Manaca doar peste si fructe de mare preparate termic f bine.
  • Scoici crude sau melci – pot contine f multe bacterii
  • Pestele spada, macroul sau carnea de rechin – acesti pesti pot contine o cantitate mare de mercur si tb evitati in sarcina.
  • Somon afumat, macrou, cod, ton afumat– Prin afumare nu se distrug toate bacterile. Pestele afumat este deci interzis.
  • Conservele – acestea pot contine aditivi si E-uri extremi de daunatori in sarcina. Evita conservele.
  • Pateu de ficat, ficat preparat – in primul trimestru de sarcina se recomanda o cantitate mica de Vitamina A, deci evita alimentele din ficat care contin o cantitate mare din aceasta vitamina.
  • Germeni cruzi – pot contine foarte multe bacterii. Evita sa manaci germeni cruzi.
  • Mezeluri afumate sau din carne cruda uscata – Nu manaca mezeluri din carne afumata sau din carne uscata. Acestea pot contine bacterii care nu au fost distruse prin afumare sau uscare.
  • Alcool – trebuie evitat complet
  • Cafea – poti bea maxim 200 g cofeina / zi. Mai bine bea cafea fara cofeina.
  • Ceaiuri – De evitat: ceaiul negru, ceaiul verde (contin cafeina, au efect diuretic si pot duce la deshidratare, ceaiul de plante cum ar fi coada soricelului, pelinul, ardeiul iute, rostopasca, lemnul dulce, ienuparul, levantica, busuiocul, salvia, cimbrul, vascul, rozmarinul, anasonul, scortisoara, tataneasa – cele mai multe pot produce contractii si ar putea grabi nasterea). 
  • Ananasul – in primele luni de sarcina (creste riscul de avort spontan)
  • Strugurii trebuie evitati pe tot parcursul sarcinii (baloneaza)
  • Papaya pentru ca stimuleaza motricitatea uterului și poate produce contractii.
  • Rodia. Ideala in ultima perioada a sarcinii, trebuie evitata în prima parte a sarcinii pentru că poate duce la avort. Problema este complet eliminata dacă nu consumi semintele de rodie in primul trimestru de sarcina. Sucul stors proaspat este ideal tot timpul sarcinii.
  • Mancare la caserola sau mancarea de la bufet – evitati sa mancati alimente care au stat mai mult de 1 ora in afara frigiderului sau dupa ce a fost terminat procesul de gatire. Dupa 1 ora bacteriile din mancare se inmultesc rapid